Јаћимовић: Изградити нове паркинге и обилазницу

Срна
Јаћимовић: Изградити нове паркинге и обилазницу

БАЊАЛУКА - Саобраћајна инфраструктура у Бањалуци три године значајно стагнира и потребно је хитно почети са градњом нових паркинга и попречних саобраћајница између западног и источног транзита, као и обилазницу око града, сматра члан Предсједништва Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука Миленко Јаћимовић.

Јаћимовић је рекао да је на подручју града тренутно регистровано око 90.000 возила, а сваке године буде регистровано нових око 2.000 возила, саопштено је из Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука.

Он је указао да стање путне мреже и њено усклађивање са новим потребама града није пратило тренд значајног повећања броја возила, те су у граду сада суочени са саобраћајним загушењем које траје 10 часова у току дана.

"Градска власт мора хитно да се позабави изградњом довољног броја паркинга у прве три градске зоне. Неопходна је и изградња нових саобраћајница", истакао је Јаћимовић и оцијенио да приоритет мора бити рјешавање саобраћајних гужви, које значајно утичу на нормално функционисање града.

Када је ријеч о изградњи новог кружног тока између "Екватора" и Кастела, Јаћимовић је навео да регулациони план ту није измијењен.

"По мојим сазнањима, регулациони план је предвидио модеран двотрачни кружни ток, који би убрзао саобраћај пет пута, те саобраћај водио према новом мосту у Доцу. Регулациони план није измијењен, што само по себи говори да садашња изградња није у складу са планским документима и није најбоље саобраћајно рјешење", рекао је Јаћимовић.

Јаћимовић је подсјетио и да је ДЕМОС одмах реаговао када је најављено поскупљење паркинга у Бањалуци, те поднио Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену законитости те одлуке.

Он је навео да у тој странци очекују да Уставни суд донесе позитивну и закониту одлуку, те да ће, како је рекао, јасно показати да је онај који је донио спорни правилник - радио против интереса грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана