Јача заштита од малигних болести

Илијана Божић
Јача заштита од малигних болести

Бањалука - Градска управа ће финансирати највећим дијелом пројекат бесплатне, свеобухватне, превентивне здравствене заштите становништва од малигних болести, који би већ од јесени могао кренути као пилот-пројекат.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић послије састанка са руководством Дома здравља.

- Евидентан је пораст малигних обољења у цијелој Републици Српској, али и у региону. Зато је потребно веће превентивно дјеловање да би биле избјегнуте посљедице, прво по пацијенте, а онда и по цијели здравствени систем и финансирање - казао је Радојичић.

Додао је да Дом здравља припрема пројекат у којем ће бити дефинисано које “категорије грађана се позивају, колики је трошковник и врста прегледа пошто су идентификована типична малигна обољења за која треба извршити прегледе”.

- Градска управа ће наставити побољшавање услова у укупном стању мреже амбуланти породичне медицине. Тренутно је у изградњи амбуланта на Петрићевцу, а градићемо нову и у Драгочају - казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, разговарано је и о реконструкцији зграде Службе хитне помоћи.

- Неопходна је обнова и амбуланте у Новој вароши, која нема прилаз за лица с инвалидитетом и која има проблеме са кровом. Наставићемо и улагања у инфраструктуру и опрему. Само прошле године Градска управа је финансирала набавку новог возила хитне помоћи, а ове године суфинансира са Владом Јапана донацију за још два возила за транспорт пацијената - истакао је Радојичић.

Састанку са руководством Дома здравља присуствовао је и директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић.

Тодоровић

Вршилац дужности директора Дома здравља Невена Тодоровић изјавила је да је на састанку са градоначелником разговарано о стању у овој здравственој установи, плану мреже амбуланти породичне медицине и о новом програму превенције малигних болести на територији града.

- Градоначелник је прије два мјесеца покренуо иницијативу да на територији града буде урађен масовнији пројекат превенције, односно раног откривања малигних болести, а носилац ових послова биће Дом здравља - навела је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана