Изведена показна вјежба у дворишту Гимназије: Кључно показати спремност

Ј. Са.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Поводом обиљежавања 54. годишњице и сјећања на земљотрес, који је Бањалуку погодио 27. октобра 1969. године данас је изведена методско-показна вјежба са сценариом разорног земљотреса у организацији Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице.

Ова вјежба, која је изведена у дворишту бањалучке Гимазије, симболично је почела у девет часова и 11 минута.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице Драган Бабић нагласио је да и након 54. године треба да будемо опрезни, те да се посебно фокусирамо на превентивне активности.

Током ове вјежбе је приказан низ процедуралних ствари које треба да се дешавају у таквим ситуацијама, у случају земљотреса.

- Ова показна вјежба за циљ има да се покаже правилан пут и начин како да се посутпи у оваквим ситуацијама. Ми смо као Одсјек евидентирали да се у школама зна десити, да уколико се правилно не раде показне вјежбе, долази до пропуста, а то смо могли и да видимо када је био земљотрес у Петрињи, који се осјетио и у Бањалуци. Управо тада је дошло до стварања панике, коју морамо да сведемо на минимум. Потребно је да трезвено размишљамо и евакуишемо наше ученике чим прије у таквим ситуацијама – нагласио је Бабић.

Поручио је како ће наредних дана ове превентивне активности бити одржане и у бањалучким вртићима.

-Наредних дана имаћемо превентивне активности у свим вртићима, а са истим циљем – циљем превенције. Земљотрес је несрећа која се не може предвидјети и због тога треба да се зна које су то превентивне активности, шта треба да се уради и управо смо ми због тога и ставили фокус на школе и на вртиће. Прошле године показна вјежба је одржана у Техничкој школи, ове године у Гиманзији, а ми ћемо свакако да наставимо са опремањем школа свим оним стварима које су потребне за правовремено и превентивно дјеловање – додао је Бабић.

Директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић истакла је да је у тактичко-показној вјежби изведеној са ученицима бањалучке Гимназије, Цивилном заштитом учествовале су четири екипе бањалучког Дома здрављи и Службе хитне медицинске помоћи, а припрема за ову вјежбу траје већ дужи временски период.

-Наше санитетске екипе имају сву неопходну опрему за збрињавање лица повријеђених у масовним несрећама. Осим тога у протекле двије године Дом здравља Бањалука радио је едукације за збрињавање пацијената који имају политрауме и са припадницима Цивилне заштите и полиције. Током вјежбе заправо смо могли видјети како драматично изгледа симулација несреће, али су све екипе показале спремност да одреагују у околоностима спашавања и заштите људских живота- истакла је она, те додала да је важно у континуитету радити на набавци опреме, едукацијама и другим мјерама како би тимови били спремни у случају потребе да одреагују на адекватан начин.

Директор бањалучке Гимназије, Вита Малешевић поручила је како се вјежба одржава у овој школи, јер постоји симболика, те да се ученици Гимназије сваке године пролазе обуке како да поступе у случају несрећа.

Данас су, каже, имали једну озбиљну показну вјежбу, гдје су показаликако извући 1.300 ђака и професора из објекта школе и како извршити евакуацију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана