Изузетно повећан број прегледа у Бањалуци, апел грађанима за стрпљење

Срна
Изузетно повећан број прегледа у Бањалуци, апел грађанима за стрпљење

БАЊАЛУКА - У посљедњој недјељи децембра и првој недјељи јануара знатно је погоршана епидемиолошка ситуција у Бањалуци узрокована вирусом корона, због чега је број прегледа у Ари и ковид амбулантама изузетно повећан, па здравствени радници апелују за стрпљење суграђана, речено је Срни у бањалучком Дому здравља.

Стручни сарадник за односе са јавношћу у Дому здравља Бојан Вујичић рекао је Срни да је већи број радника из Ари амбуланти, Хитне помоћи и редовног процеса рада у осталим амбулантама јуче пријавио непримјерено понашање суграђана према здравственим радницима, вербална вријеђања, галаму, пријетње, па чак и физички напад на медицинско особље због чега је морала интервенисати и полиција.

Он је додао да овакво понашање значајно отежава рад и радну продуктивност особља које се двије године бори са пандемијом и даје максимум у пружању услуга.

Вујичић је навео да је у протекла 24 часа у Ари амбулантама у објекту Поликлинике /породична медицина и педијатрија/, као и Служби хитне медицинске помоћи прегледано више од 500 лица са симптомима акутне респираторне инфекције.

Он је истакао да је у ковид амбулантама у току јучерашњег дана обављено 150 прегледа лица са погоршањем болести ковид 19.

Вујичић је рекао да су пацијенти који имају респираторне тегобе већином млађе и средње животне доби, који наводе да су се вратили са одмора, путовања, зимовања или различитих прослава и окупљања и који су након тога добили респираторне тегобе.

"С обзиром на то да се може очекивати да је омикрон сој вируса корона присутан на нашим просторима и да је доста вирулентнији од претходних сојева, али и да је међу популацијом повећан број обољелих и од сезонског грипа, можемо претпоставити да ће даља неповољна епидемиолошка ситуација у нашем граду ићи са тенденцијом погоршања", рекао је Вујичић.

Из бањалучког Дома здравља апеловали су да се грађани придржавају епидемиолошких мјера прописаних од Института за јавно здравство Републике Српске да би сачували своје здравље и смањили притисак на здравствени систем.

Вујичић је рекао да је Дом здравља у протеклих 24 сата константно прилагођавао свој начин рада тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Он је рекао да је са досадашњих девет тимова у АРИ амбулантама за одрасле и дјецу школског узраста повећан број тимова на 12.

Вујичић је навео да је Служба хитне медицинске помоћи реорганизована и да је њихов рад прилагођен тренутној епидемиолошкој ситуацији.

"У овој служби смо повећали број амбуланти за преглед пацијената са акутним респираторним инфекцијама, као и број дежурних тимова у ноћној смјени. Усљед повећаног броја позитивних лица на ковид 19, приморани смо да издвојимо одређени број медицинског особља из различитих служби, центара и одјељена да бисмо их распоредили у Хигијенско-епидемиолошку службу на обради позитивних и особа које су биле у контакту са лицима позитивним на ковид 19", рекао је Вујичић.

Он је додао да ни то није задовољило потребе нити је смањило гужве које се стварају испред АРИ амбуланти.

"Већи број пацијената са респираторним тегобама у сваком тренутку у току дана чека у реду на преглед. Због великог броја ових пацијената који долазе на преглед, чекање испред амбуланти може да потраје и дужи временски период. Стога, молимо наше суграђане да се прије посјете Ари амбулантама посавјетују са својим тимовима породичне медицине који ће им дати адекватне упуте и смјернице о даљем поступању и наручити их на преглед у Ари амбуланте", наводи Вујичић.

Из Дома здравља наводе да апел износе како би смањили редове испред амбуланти и ублажили негодовање корисника услуга, а самим тим повећали продуктивност медицинских радника и убрзали проток пацијената.

"Наша установа је максимално ангажовала све људске ресурсе како би обезбиједила пружање здравствених услуга грађанима у Ари и ковид амбулантама, али и других услуга које се пружају у редовном процесу рада. У случају већег прилива пацијената у наше службе, као и већег одсуства радника због боловања постоји реална опасност да ће пружање здравствених услуга грађанима бити отежано и угрожено", истиче Вујичић.

Он је замолио суграђане за стрпљење и разумијевање и апеловао да се прије доласка у Ари амбуланте Дома здравља консултују са својим тимовима породичне медицине који ће им дати адекватне упуте и смјернице о даљем поступању.

"Посебно напомињемо јавност да пријевремено узимање назофарингеалног бриса за тестирање на вирус корона /док се он у потпуности није развио у организму/ може дати лажно негативне резултате, што ће поступак лијечења одвести у другом правцу", нагласио је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана