Израдом икона и сувенира до зараде

Игор Пилиповић
Израдом икона и сувенира до зараде

Бањалука - Пројектом "Неформално запошљавање пирографијом" лица са инвалидитетом биће оспособљена за израду сувенира и икона, али и обучена за друга занимања која се могу организовати код куће или у просторијама удружења. На тај начин они ће добити могућност неформалног запошљавања, социјалног оснаживања и зараде.

Изјавио је то предсједник Удружења дистрофичара Радован Ристић.

- Обуком која почиње у понедјељак и трајаће наредна два мјесеца биће обухваћено осам лица са инвалидитетом, дистрофичара и параплегичара са територије града. Ако буде заинтересованих, можемо да подигнемо број полазника за још двоје - рекао је предсједник удружења Радован Ристић.

Додао је да ће учесници пројекта након његовог завршетка на поклон добити пирограф апарат.

- Након што обука буде завршена, организоваћемо изложбу  радова како би учесници могли да покажу својих руку дјело и оно што су научили за два мјесеца - рекао је Ристић.

Милијана Митрић има искуства у оваквој врсти пројеката и обучавања. Сада преноси своја искуства из пирографије на особе које уче прве кораке у овој врсти умјетности.

- Велики је успјех кад двоје из групе настави даље да се бави пирографијом и много ми је драго када видим да има заинтересованих за овај вид рада - казала је Митрићева.

Додаје да се 2007. године заљубила у пирографију када је отишла на исти курс.

- Нисам вјеровала да је то могуће док нисам завршила курс. У слободно вријеме и данас се тиме бавим - рекла је Митрићева.

Истиче да се од пирографије може зарадити, али да је куповна моћ јако лоша.

- Конкретно, знала сам да продајом радова допуним кућни буџет. Кад се озбиљно ради као мини-радионица са више радника, може и те како да буде профитабилно - прича Митрићева.

Пирографија

Пирографија је ликовна техника израде сувенира, слика и икона уз помоћ апарата који ради на електрични напон и безопасан је за руковање.

- Да би се нешто нацртало на формату А4, у зависности од мотива, треба најмање 30 сати рада. Најбоља реклама је рад који урадите - рекла је Милијана Митрић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана