Измјене у јавном превозу: Враћају се линије, олакшице за ученике

Јасмина Салопек
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА - Линије које су на почетку пандемије вируса корона укинуте, враћају се на распоред вожње у намјери да се градски превоз што више прилагоди потребама грађана, саопштено је из градске управе.

Град Бањалука вратиће линије, а за основце који до школе имају мање од четири километра субвенционисаће мјесечне карте.

- Град ће за почетак да финансира превоз за све основце у насељу Ада који до школе имају мање од четири километра и који се не уклапају у програм ресорног министарства за плаћени јавни превоз - рекао је први човјек Града Драшко Станивуковић.

Додаје да ту свакако неће стати, те да су дјеца из овог насеља први који ће добити ову погодност, а у наредном периоду ће да анализирају и да ли је и колико Град у могућности да то учини и у другим мјесним заједницама.

- Желимо да донесемо ту одлуку и да Град то субвенционише. Јавни превоз је, упркос свим изазовима са којима се Град суочаава, опстао, а администрација неће дозволити да поскупљење осјете грађани - навео је Становуковић.

Станивуковић је истакао да остају и даље бесплатне карте за студенте и средњошколце за дјецу из породица са четворо и више дјеце, а већ крајем августа иде се ка томе да се реализује политика да пензионери са најнижом пензијом имају потпуно бесплатан јавни превоз, док ће остали имати олакшице.

- Такође, за све оне који плаћају радничке карте и ту ћемо да се боримо да ни они не осјете никаква поскупљења, јер је већ 90 одсто предузећа пристало да плати то за своје раднике – рекао је он.

Како је навео, Град ће вратити све линије које су биле укинуте када је наступила пандемија вируса корона.

-Сваки август  је исти, сваке године је исто, јер нема дјеце и због тога су линије одувијек редуковане. Што се тиче неких других линија јавног превоза, оне су укинуте у доба пандемије вируса корона 2019. године, њих ћемо такође да вратимо – закључио је градоначелник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана