Изложба икона на почетку прославе

Д. С.
Изложба икона на почетку прославе

Бањалука - Град Бањалука и Саборни храм Христа Спаситеља у четвртак, 21. маја, прославиће крсну славу Вазнесење Господње - Спасовдан и том приликом биће уприличено низ манифестација.

- Обиљежавање Спасовдана почеће 19. маја, у 19 часова, отварањем изложбе икона Радмиле Лукетић у Банском двору. Вече уочи славе, 20. маја, у 20 часова, на платоу испред Храма Христа Спаситеља биће одржан богат културно-умјетнички програм, док ће дан славе почети светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља - рекли су у Градској управи.

Додали су да ће након тога бити обављени планирани чин освештања славског жита и колача, те по завршетку славског обреда спасовданска литија.

- Ове године, поводом Спасовдана биће организовани и спортски садржаји и то финале фудбалског Купа града за 2015. годину и Осми међународни пливачки митинг “Бањалука опен” - истакли су у Градској управи.

Спасовдан је веома значајан за Бањалуку и њене грађане. Спасовданска литија била је саставни дио његовања традиције све до Другог свјетског рата. Послије тог рата литија је била забрањена, да би у посљедњих неколико година поново позвала вјернике у храм.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана