Изложба баштована "Градских башта": Будућност у производњи здраве хране

Срна
Изложба баштована "Градских башта": Будућност у производњи здраве хране

БАЊАЛУКА- Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је будућност у производњи здраве хране, те да се на неки начин сви требају вратити селу.

Радојичић, који је у Бањалуци посјетио изложбу сезонских плодова баштована "Градских башта", која се одржава у оквиру манифестације "Дани баштованства", рекао је новинарима да је ова година била посебна због епидемије вируса корона и подсјетио да су из бањалучке Градске управе прољетос савјетовали људима да више сију баште.

Он је навео да је ово доста добра година када је ријеч о производњи, да се људи више враћају на село, много више их се заинтересовало за пољопривредну производњу.

- "Градске баште" су фина прича која је у граду Бањалуци заживјела већ двије-три године на простору који је раније био неуређен, са много људи који се раније нису бавили активно пољопривредном производњом. Започели су, па проширују сваке године пољопривредну производњу са много различитих култура - рекао је Радојичић, додајући да његова породица годинама сије башту.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић рекао је да овај центар покушава да анимира што већи број суграђана за производњу домаће хране, те навео да су многи током пандемије вируса корона покушали да нешто ураде на том плану.

- Наш пројекат и подршка градоначелника у правцу тога да што више људи засије баште довела је до тога да више од 1.200 Бањалучана посију баште, из пакета које смо обезбиједили посредством пројекта Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и градског пројекта који је садржавао око 600 пакета - навео је Илић.

Директор Туристичке организације града Бањалука Ирена Радојевић рекла је да су "Градске баште" завриједиле да се овај пројекат промовише.

- Ми смо им препустили штандове да на њима аранжирају производе, који су веома лијепи - додала је Радојевићева.

Тијана Руњо из "Тржнице" Бањалука рекла је да ово предузеће увијек подржавало домаће произвођаче, те да су препознали вриједност "Градских башти", односно градских баштована који су у протеклом периоду узгајали органско воће и поврће на парцелама које су им биле дате на употребу.

Владана Савић са портала banjaluka.com, једног од организатора иницијативе "Мотике у руку да нахранимо Бањалуку", рекла је да су се, с обзиром на то да град није имао времена и простора да им уступи додатно земљиште за кориштење, окренули приватним власницима парцела тако да су узгојили поврће на парцелама на Старчевици, Петрићевцу и код Пољопривредне школе.

Она је изразила наду да ће и од града добити још неке парцеле.

Организатор изложбе су иницијативе "Мотике у руку да нахранимо Бањалуку"- Органико БиХ и портал banjaluka.com , док су суорганизатори Туристичка организација града Бањалука и Центар за развој пољопривреде и села, те "Тржница" Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана