Изједначавање субвенција нема алтернативу

Јасмина Салопек
Изједначавање субвенција нема алтернативу

БАЊАЛУКА - Изградња јавних вртића у граду знатно би скратила дугачку листу малишана који су на чекању и ријешила проблем родитеља чија дјеца иду у приватне предшколске установе, али до тада изједначавање субвенција нема алтернативу.

Рекао је то "Гласу Српске" представник родитеља чија дјеца похађају приватне предшколске установе Бранко Црногорац, истичући да надлежни не препознају потребу за једнакошћу дјеце.

- Изједначавање субвенције за малишане који иду у приватна обданишта је неопходно, а прича о изградњи нових вртића је на дугом штапу и зашто наша дјеца до тада да буду дискриминисана. Стално се прича о томе, али нико од надлежних није навео када ће они бити изграђени, као ни шта ће бити са дјецом која су тренутно у приватним вртићима - рекао је Црногорац.

Према његовим ријечима, нико не прича о објективним трошковима у приватним вртићима.

- Због тога испада да сва та разлика у цијени боравка иде директно у џеп власника, што није тачно. Осим тога поставља се питање зашто је Центру за предшколско васпитање и образовање повећан буџет - казао је Црногорац и навео да многи одборници у Градској управи, а ни грађани, не разумију овај проблем.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Петар Јокановић истакао је да 900 дјеце у граду чека мјесто у вртићу те да је сигуран да ће град ићи у правцу изградње нових вртића, без обзира на то колико то било тешко и изазовно.

- Када би изградили три или четири вртића, ријешили бисмо проблем великог броја дјеце која су на листи чекања. Тиме би било ријешено и питање субвенција за приватне вртиће - навео је он те додао да је много аргумената за изједначавање субвенција јавних и приватних вртића, али и да има и доста погрешне интерпретације.

Суштина је, како је навео, да су приватни вртићи приватни посао и изједначавање у склопу економске цијене јавном сектору највише смета.

- Власници у приватним вртићима не могу очекивати да им неко плаћа радника, као што је то случај код нас. Не могу очекивати да им неко други плаћа све, а да они само убиру профит. Чим су се појавиле субвенције, почело је и повећање цијена вртића - појаснио је Јокановић и истакао да треба испитати подизање цијена у приватним вртићима са сваким повећањем субвенција.

Колективни одмор

Многи родитељи у Бањалуци нашли су се у проблему након што је Центар за предшколско васпитање и образовање најавио колективни годишњи одмор од 15. до 26. јула.

Петар Јокановић је истакао да је одлука о јулској паузи већ донесена и да је прошла све потребне процедуре. Навео је да је пауза најављена правовремено да би родитељи имали довољно времена да пронађу алтернативно рјешење за двије седмице када вртићи неће радити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана