Изградња насипа приоритет

Nezavisne.com
Изградња насипа приоритет

Бањалука - Постоји чак 61 критична тачка одбране од поплава на бањалучком подручју, међу којима су Ребровачки мост, десна обала Врбаса насеље Карановац, те Жути мост код "Инцела", наведено је у допуни Процјене угрожености од елементарне непогоде и друге несреће, коју је усвојио Градски штаб за ванредне ситуације.

Међу критичним локацијама су и Ребровачки или Кочићев поток, Ђурђевачки поток, ријека Широка на локацијама Улица Краља Александра I Карађорђевића, Подгоричка, Раковачких рудара, Битољска, Шарговачки поток, ријека Драгочајка и друге, пишу Независне новине.

Оно што је карактеристично за све те критичне тачке је то да су првенствено угрожени стамбени објекти, а самим тим и потенцијално људски животи.

Извођење радова је почело на регулацији Кочићевог потока, који је проузроковао велику штету на објектима и инфраструктури за вријеме августовских поплава.

"Најпотребније нам је редовно чишћење ријека и потока, то дефинитивно представља највећу опасност од поплава. Ја сам око моста неколико пута чистио својим багером без икакве надокнаде, јер је стање било веома запуштено и запушени одводи", казао је у петак Момчило Гњатовић, предсједник Савјета МЗ Драгочај.

У извјештају је истакнуто да је неопходно у што краћем временском року изградити водозаштитне објекте на најкритичнијим тачкама и да због више фактора апсолутна заштита о поплава не постоји.

Као најважније превентивне мјере заштите од поплава наведени се изградња насипа на ријекама Врбас и Врбања те другим водотоцима, као и друге врсте редовног одржавања и чишћења потока, канала, шахтова и колектора.

Такође, као битан фактор се наводи и унапређење сарадње с Хидрометеоролошком службом и посебно с ХЕ Бочац у вези с благовременом најавом испуштања вода из хидроакумулације.

Важно је, стоји у извјештају, обезбиједити поштовање Регулационог плана "Обала ријеке Врбас" и спријечити изградњу стамбених и других објеката у водном земљишту и заштитним појасевима.

Још један од проблема који су у извјештају уочљиви је што корито ријеке Врбас скоро цијелом својом дужином (40 км) није регулисано, осим на локацији Делибашино село.

Како је наведено у Процјени, потенцијалну опасност за грађане и имовину представља и то што на све три тачке на којима се врши осматрање водостаја имају неки проблем. На хидролошкој станици Бањалука ради се механички па мјерење у реланом времену није доступно, док на станицама Врбања и Врбас које су аутоматске такође постоје проблеми у преузимању податак у реалном времену, али због тога што су исте у власништву "Вода Српске" и пренос података често не функционише. Још једна потенцијална опасност је и евентуална хаварија на ХЕ Бочац упркос томе што је од града удаљена око 40 км.

Када су у питању клизишта, укупно ће бити санирано 26.

"Елементарне непогоде које су узроковале поплаве, бујице и клизишта који су задесили наш град и цијели регион захтијевају да се изврши анализа и уради свеобухватна допуна Процјене угрожености града. У питању је садржајан и комплексан документ који је сада урађен", изјавио је Слободан Гаврановић, командант Штаба и градоначелник Бањалуке.

Порасла температура

У допуни Процјене наводи се како је за Бањалуку у посљедњих 10 година примијећено повећано излијевање потока и ријека, као и промјена климе.

Од 2003. до 2015. просјечна температуре се подигла за скоро два степена, док је у истом периоду највећа разлика примјетна у зимским мјесецима, гдје та бројка износи три степена Целзијусова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана