Изградња моста у Доцу почиње за 20 дана

Независне
Foto: Градска управа

Како је објаснио начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, поступак избора извођача радова спроводи Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) те је, према информацијама које он посједује, поступак при крају.

– Очекујемо да нас кроз неколико дана обавијесте да је изабран извођач радова, а град ће у међувремену прибавити грађевинску дозволу, како би изабрани извођач био одмах уведен у радове – наводи Сандић.

Према његовим ријечима, пројекат изградње будућег моста у Доцу је веома комплексан и захтијева темељне припреме, па сматра да ће бити потребно више од пет фаза за изградњу, како је првобитно планирано.

– Прва фаза обухвата изградњу десног обалног стуба, гдје немамо проблема са имовинско-правним односима, те припреме за изградњу самог моста. Пројектна документација је завршена за овај дио моста, а тренутно се ради ревизија пројекта и прибављамо потребне сагласности надлежних институција – објашњава Сандић.

У оквиру изградње моста и приступних саобраћајница, Мачванска улица биће проширена са четири саобраћајне траке на потезу до раскрснице са Булеваром Степе Степановића, а потом ће бити изграђена и нова саобраћајница уз Средњошколски дом, па све до источног транзита. У каснијој, посљедњој фази пројекта, изнад колског, биће изграђен пјешачки мост, и то на потезу од тржничког платоа до простора испред Правног факултета.

Што се тиче моста у Српским топлицама, Сандић истиче да је постављена челична конструкција, док се тренутно раде послови заваривања челичне конструкције.

– Након тога слиједе шаловање и израда бетонских носача те радови на самој обалоутврди. Потребно је извести радове и на проширењу приступних саобраћајница, дијелу магистралног пута и пута у Десној Новоселији – рекао је Сандић.

Сматра да је динамика радова на овом пројекту засад добра те да је рок за завршетак 31. децембар.

– Има доста непредвиђених радова, поготово кад је ријеч о приступним саобраћајницама. Наша намјера је да пјешачким стазама спојимо нови мост са мостом који се тренутно користи, а који ће касније бити претворен у пјешачки. Могуће је да се због тих додатних захтјева рок за завршетак радова продужи, али засад нема најава – закључује Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана