Изградња Еко-топлане почиње сутра

Весна Поповић
Изградња Еко-топлане почиње сутра

Бањалука - Припремни радови за изградњу нове топлане, која ће граду обезбиједити стабилније и квалитетније гријање него до сада, требало би да почну сутра на парцели у непосредној близини постојеће.

Најавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић након потписивања уговора са извршним директором Института за енергетику и екологију (ИЕЕ) Драгишом Зечевићем о оснивању новог привредног друштва "Еко-топлана Бањалука".

- Гријање града је најкрупнији комунални и финансијски проблем за који сада имамо рјешење. Ово је изузетно важан дан за Бањалуку, јер коначно стојимо пред реализацијом идеје од прошле зиме - додао је Радојичић.

Изразио је задовољство што су компанија ИЕЕ и њени партнери који чине конзорцијум ушли у овај пројекат.

- Град добија поузданог партнера који има капацитет и искуство да изгради нову топлану у гарантованом периоду, а рок је седам мјесеци - казао је Радојичић.

Објаснио је да ће изградња ићи дио по дио те да очекује да ће поједини дијелови бити у функцији већ идуће сезоне гријања.

- Док нова не буде у функцији, стара топлана ће морати да обезбиједи гријање града. Постојећа неће бити угашена, а граду остаје обавеза да реструктурира њене дугове, који ће нам остати обавеза сигурно у наредних десет година - рекао је Радојичић.

Напоменуо је да цијена топлотне енергије по квадратном метру неће бити промијењена.

- За оне који користе калориметре мораће бити мијењан тарифни систем. До сада су само плаћали варијабилни дио, онолико колико потроше, а од сада ће морати плаћати и фиксни, трошак допреме топлотне енергије до објекта - навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, у уговору о оснивању новог предузећа привредно друштво ће моћи да подиже кредите већинском одлуком и то до три милиона КМ.

Зечевић је захвалио граду на указаном повјерењу и спремности да крене у изградњу топлане на биомасу.

- Ово је потпуно нова димензија за топлификациони систем Бањалуке и не односи се само на пројекат изградње нове топлане већ и на потпуно осавремењавање мреже и оснивање логистичког центра за биомасу - рекао је Зечевић.

Истакао је да је технологија која ће бити уграђена у нову топлану дјело домаћих стручњака.

- Овим покрећемо домаћу машинску, електро и грађевинску индустрију и 90 одсто новог постројења биће изграђено домаћим ресурсима - додао је Зечевић.

Директор "Шума РС" Ристо Марић је рекао да су пратили идеју градње нове топлане од почетка.

- Биће довољно дрвних сортимента за производњу сјечке која је потребна за производњу топлотне енергије - казао је Марић.

Подршка Владе

Потписивању уговора између града и компаније ИЕЕ присуствовали су предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар за просторно уређење грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Игор Радојичић је захвалио Влади РС која је, како каже, пратила овај капитални пројекат и без чије помоћи његова реализација не би била могућа.

Шта Бањалука добија "Еко-топланом"

- Поуздано и квалитетно цјелодневно гријање у односу на досадашњи дневни режим,

- Профитабилну фирму која треба да доноси добитак граду, а не проблеме и минусе

- Еколошки прихватљиво постројење, јер је емисија гасова, честица и загађења далеко мања него сагоријевањем мазута

- Умјесто набавке мазута у иностранству сада ће енергент бити набављан на домаћем тржишту, што ће доносити профит локалним предузећима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана