Изградња 200 метара пута трајала дуже од годину

Ј. Са.
Изградња 200 метара пута трајала дуже од годину

Окончана је изградња дионице главне саобраћајнице кроз Пријечане, а план је да већ на јесен буде обезбијеђен додатни новац за наставак изградње, како би у коначници имали модерну саобраћајницу дуж цијелог насеља.

Рекао је ово градоначелник Драшко Станивуковић нагласивши да је вриједност овог великог пројекта већа од 750.000 КМ.

- Изграђена је оборинска и фекална канализација, реконструисан водовод, постављена нова ЛЕД расвјета, а с обзиром на то да је ријеч о веома захтјевној дионици уз ријеку Врбас, било је потребно изградити и четири потпорна зида - каже Станивуковић. Додаје да је, уз радове на главној саобраћајници, у Пријечанима модернизовано и неколико споредних улица, а у неким дијеловима овог насеља урађена је и расвјета.

- Паралелно са овим, настављају се и пројекти у Мотикама и Куљанима, а план је да изградња саобраћајница буде настављена у Дебељацима и Доњим Колима - нагласио је Станивуковић.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац рекао је за "Глас Српске" да су мјештани на завршетак ове дионице пута чекали дуже од годину, те су се за то вријеме борили са многим проблемима које им је донијела изградња пута и невријеме. Како је рекао, несхватљиво је да је за реконструкцију дионице пута дужине 200 метара требало више од годину дана.

- Главна саобраћајница за мјештане Пријечана представља приоритет, али и кочницу сваког даљег развоја - рекао је Понорац. Како каже, оно чиме ни мјештани ни Савјет МЗ, нису задовољни јесте дужина трајања радова.

- На реду за реконструкцију су дионице које пролазе између приватних парцела гдје треба да се ради експропријација земљишта, да се узимају дијелови дворишта, да се граде ограде и потпорни зидови као и што је и сада био случај - навео је Понорац.

Истиче да је ова дионица пута сама по себи била компликована што не значи да ће наредне дионице пута бити једноставније.

- Вољели бисмо да знамо зашто, не само код нас, него гдје год се реконструише саобраћајница, шахтови морају да буду на средини газне површине куда пролазе аутомобили, аутобуси и камиони - упитао је Понорац, те додао да им није јасно како извођачи радова и органи који су задужена за надзор, не могу да изнивелишу висину шахта са асфалтом.

- Неадекватно постављени или истурени шахтови доводе до угрожавања саобраћаја и безбиједности путника, а касније доводе и до тога да се нарушава и механика возила - каже Понорац.

Додао је да је уз обновљену дионицу пута обновљена комунална и водоводна инфраструктура, јер у Пријечанима постоје велики проблеми са сливном и канализационом инфраструктуром - казао је Понорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана