Изабрано најбоље идејно рјешење за видиковац на Бањ брду

Независне новине
Foto: www.banjaluka.rs.ba

БАЊАЛУКА - Изабрано је најбоље идејно архитектонско-урбанистичко рјешење видиковца на Бањ брду, а побједнички тим чине инжењери архитектуре Александар Брелак и Бојан Вучен, те Драган Зрнић, инжењер грађевинарства.

Наиме, изабрани рад међу десет пристиглих на конкурс исказује три теме, и то природу, ограничење и пропорцију, док дизајн видиковца истиче важност посматрања природе и подстиче стварање индивидуалне везе и дијалога посјетиоца са простором.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да ће први видиковац на Бањ брду бити нова, чаробна разгледница града.

"Наша идеја од самог почетка јесте да улажемо у сваки дио нашег града, а жеља нам је да нашим суграђанима кроз овај пројекат вриједан 200.000 КМ омогућимо додатне садржаје у склопу рекреативне зоне на Бањ брду", рекао  је Станивуковић.

Како је нагласио, ускоро се креће у реализацију идејног рјешења које је оцијењено као најбоље на конкурсу.

У образложењу Комисије наводи се и да је конкурсни рад приказао дизајн течног и таласастог сценског видиковца, замагљујући границу између скулптуре и интерактивног дијела архитектуре.

"Структура ствара јавни простор који развија осјећај јединства између брда, човјека и града. Импресиван и дизајнерски савремен, облик сценског видиковца је непрекидан и представља динамику шеталишног тока стазе у континуалном кретању", наведно је у образложењу Комисије.

Побједнички рад биће награђен са 6.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана