Древни мач у камену извучен из Врбаса

Илијана Божић
Древни мач у камену извучен из Врбаса

Бањалука - Древни мач забоден у камен, око 150 година скривен у дубинама ријеке Врбас код средњовјековног утврђења Звечај у Рекавицама код Бањалуке, јуче је извучен на површину.

Вриједан историјски предмет који свједочи о средњовјековној прошлости Бањалуке и околине извукао је тим стручњака  уз помоћ Ронилачког клуба “Бук”.

Кустос Музеја Републике Српске Ивана Панџић није крила узбуђење због успјешно реализоване акције.

- Све је прошло у најбољем реду. Мач је у одличном стању, недостаје један мали дио, сами врх. Требаће око мјесец да прође комплетна процедура заштите, темељно чишћење и конзервација за шта је надлежан конзерватор Централног института за конзервацију у Београду. Након тога биће чуван у фундусу Музеја РС и биће доступан посјетиоцима и истраживачима - рекла је Панџићева и додала да је мач био смјештен на четири метра дубине.

Она је истакла да у Врбасу ни у околини раније нису проналажени овакви предмети, те да ово има велики значај у културно-историјском смислу.

- Имајући у виду да је у Музеј РС је прије 90 година стигао средњовјековни мач из Козарске Дубице који се чува у збирци средњовјековног оружја и оклопа, проналазак овог бастардног мача у кориту ријеке Врбас има историјску вриједност - рекла је Панџићева.

Она је додала да ће накнадним анализама бити утврђен тачан период из којег мач потиче, али да се на први поглед ради о времену од 13. до 15. вијека.

Предсједник Ронилачког клуба “БУК” Борислав Трнинић истакао је да је акција почела у сриједу када је обављен већи дио посла.

- Радили смо на откопавању, те на уклањању седимента са мача. Направили смо видео и фото документацију која ће нам омогућити да касније направимо  документарни филм о проналажењу мача и о самом локалитету - рекао је Трнинић и додао да ће то уједно допринијети и промоцији  културно-историјског и природног насљеђа.

Он је истакао да услови за роњење нису били најидеалнији, али да је све протекло како треба.

- Са Хидроелектраном “Бочац” претходно смо се договорили да ниво Врбаса не буде висок како би услови били бољи. Видљивост је била задовољавајућа - рекао је Трнинић.

Тим који је радио на овом захтјевном задатку чинили су ронилац-биолог Ана Ћурић, ронилац Милан Родић, археолог-ронилац Ивана Панџић, ронилац-предсједник РК “Бук” Борис Трнинић, ронилац-сниматељ Дарко Вучић и музејски савјетник историчар Јанко Врачар.

Откривање

Предсједник Ронилачког клуба “Бук” Борислав Трнинић истакао је да су мач открили рониоци овог Клуба јер је то локација на којој често изводе активности и обуке.

- Тада нисмо знали о чему се ради, предмет је изгледао као обични комад жељеза. Међутим, колега који га је пронашао сматрао је да је ријеч о нечему озбиљнијем. Та прича нас је  заинтересовала, па смо контактирали Музеј РС и Завод за заштиту природног и културног насљеђа - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана