Из СНСД-а најавили нове амандмане: Веће плате у Градској управи?

Јелена Танацковић
Из СНСД-а најавили нове амандмане: Веће плате у Градској управи?

БАЊАЛУКА - Клуб одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука најавио је да ће амандманом тражити повећање плата запосленима у Градској управи, док из града кажу да ни тренутне плате неће моћи да исплаћују због неусвајања ребаланса буџета.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Срђан Амиџић најавио је да ће Клуб СНСД-а покренути иницијативу за повећање плата радницима Градске управе, али када дође до ребаланса буџета.

- Као што смо инсистирали на претходним амандманима за породиље и здравствене раднике, као што ће се спровести за пензионере, тако ће бити усвојен и овај амандман. Уважићемо период у коме радници нису имали плата и онда ћемо дефинисати средства за наредне мјесеце - рекао је Амиџић.

Амиџић је додао да градоначелник Драшко Станивуковић раднике Градске управе увлачи у политичку причу, иако је у буџету предвиђено 40,73 милиона КМ за плате.

Станивуковић је казао да је донесена одлука да ће свим радницима у Градској управи плате бити веће за 100 КМ.

- Донијели смо одлуку да ће плате бити веће и у градским предузећима и јавним установама, као што су Бански двор, Центар за социјални рад и идемо у том правцу. Не видим шта ту није јасно - рекао је Станивуковић.

За повећање плате, како каже, биће издвојено 1,8 милиона КМ.

- То није повећање плата, него се трудимо да стигнемо потрошачку корпу и инфлацију. Радимо други круг повећања плата, циљ је да подигнемо плату и онима са најнижим стандардом. Чињеница је да смо радили кроз коефицијенте, једини је то био начин, али могао сам то да не урадим - нагласио је Станивуковић и додао да су плате за јун и август веће за 50 КМ. 

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је за “Глас Српске” да има простора за повећање плата запосленима у Градској управи.

- Повећање плата је неопходно, имајући у виду да према посљедњим статистичким подацима инфлација износи 13,2 одсто, те је потребно повећање сразмјерно инфлацији. Уколико је граду потребан ребаланс буџета да би се повећале плате радницима, синдикат то подржава - казао је Марић и додао да су у питању политичке игре, а да радници испаштају.

Подсјетио је да је градоначелник извео раднике на улицу испред Градске управе како би им саопштио да је спорна исплата плата.

- Послије неколико дана радницима је подијелио чоколадице и памфлете са поруком да ће исплатити други дио регреса, иако се регрес исплаћује једнократно - казао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана