Из школских клупа у Шарговцу одведени у неповрат

Јасмина Перишић
Из школских клупа у Шарговцу одведени у неповрат

Бањалука - У Основној школи "Ђура Јакшић" у насељу Шарговац јуче је парастосом и историјским часом обиљежена 74. годишњица страдања 52 ученика ове школе, које су усташе убиле у Другом свјетском рату.

Помену страдалим ђацима присуствовали су предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, представници града, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, ђаци и директори других школа.

Након служења парастоса, ученици ове школе извели су историјски час, у којем су подсјетили на голготу коју су прошли српски ђаци, који су у овој школи страдали 7. фебруара 1942. године.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић истакао је значај 20. вијека, који ће Срби памтити по стравичним злочинима.

- У једном сату је заклано 52 дјеце у овој школи, а на овом простору страдало је више од 2.300 људи у свега неколико сати. Требамо памтити и обиљежавати ово с циљем да нам се не понови. Праштати требамо, као што наша вјера говори, али не смијемо заборавити - рекао је Чубриловић.

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић поручио је након парастоса да злочини не смију бити заборављени.

- Са овог историјског часа остала ми је урезана јасна мисао. Ученица је изрекла да су најсланије сузе дјечије на овом простору. Требамо се подсјећати на овај тужни догађај од прије 74 године. Ова дјеца су изведена из школских клупа и одведена у неповрат. Убијени су маљевима, будаком и сјекиром. Морамо се сјећати свих наших жртава, не да бисмо се светили, него да се злочини не понове - казао је Малешевић.

Додао је да је у наредном периоду планирана изградња спомен-парка за убијену дјецу шарговачке основне школе.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да је идеологија фашизма у најгорем облику била манифестована у НДХ.

- Усташки народ је убијао све што није било у складу са њиховом идеологијом. Српски народ не смије више дозволити да буде убијан и прогањан - каже Савановић.

Директор Основне школе "Ђура Јакшић" Дарко Томић нагласио је да се управа школе вриједно залаже од 2012. да се помен на невине страдале ђаке сваке године доведе на виши ниво.

- Да смо успјели, говори и велики број званичника који су дошли да се заједно с нама поклоне жртвама. Потребно је и изградити спомен-парк у близини школе и свим силама ћемо се залагати да то учинимо - казао је Томић.

Жртве

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле 2.315 Срба, међу којима и 551 дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана