Из Градске управе се огласили о поскупљењу приватних вртића

ГС
Из Градске управе се огласили о поскупљењу приватних вртића

Вијест да ће приватни вртићи поскупјети, недуго након повећања минималне плате у Републици Српској, разљутила је бројне родитеље на подручју Бањалуке.

Није новост да највећи град Српске годинама муку мучи са листом чекања дјеце за упис у државне вртиће, а према посљедњим информацијама, на чекању је око двије хиљаде.

Док власници приватних вртића тврде да немају другог избора, а родитељи да је то „кап која је прелила чашу“, из Градске управе кажу да чине све што је у њиховој моћи како би помогли родитељима, те да су због тога и покренули пројекат „0 дјеце на листама чекања за вртић“.

Субвенције

Да ситуација буде комплекснија, субвенције које Град исплаћује родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће касне мјесецима због неусвајања ребаланса буџета.

Најављено поскупљење из приватних вртића донијело је додатно оптерећење родитељима када је у питању висина износа субвенција за наредни период.

Тим поводом из Градске управе за AloOnline.bа казали су да су „приликом планирања буџета за ову годину узели у обзир поскупљење приватних вртића, те се планира спровести низ активности и мјера како би у наредном периоду дошло до позитивног рјешења за родитеље чија дјеца похађају приватне предшколске установе“.

„Повећање субвенције значиће родитељима, јер ће им се умањити износ који плаћају до пуне цијене“, изјавили су из Градске управе.

Додају да износ субвенције зависи од износа који родитељи плаћају приватној предшколској установи, а у смислу да цијена умањена за износ средстава за суфинансирање трошкова услуге боравка дјеце у приватној предшколској установи не може бити мања од цијене коју родитељи плаћају за услугу боравка дјетета у ЈУ „Центар за предшколско васпитање и образовање“ Бањалука.

„Највиши износ субвенције је 60,00 КМ. Средства која се издвајају на мјесечном нивоу су од око 136.000,00 КМ, а тренутни број корисника субвенције је 2.446„, закључују из Градске управе.

Економска цијена државних вртића доказ да приватници траже реалну суму новца

Након што су родитељи бурно реаговали на вијест о поскупљењу приватних вртића, власници истих су се огласили на друштвеним мрежама оправдавајући свој поступак.

Како кажу, економска цијена услуге државног вртића износи преко 500 КМ и то је права слика да је за свако дијете потребно издвајање на датом нивоу.

Ову информацију су потврдили из Градске управе, казавши да економска цијена услуге ЈУ „Центар за предшколско васпитање и образовање“ Бањалука износи 502,56 КМ.

„Износ новчаног учешћа родитеља је 165,00 КМ. Критеријуми којима се утврђује економска цијена услуге у предшколској установи одређени су на основу структуре програма по времену трајања, аналитичке структуре трошкова услуге у предшколској установи и броја уписане дјеце“, казали су из Градске управе.

Поједини родитељи издвајају и до 600 КМ како би платили боравак дјеце у приватним вртићима. Кажу како су издвајања и до сада била оптерећење за кућни буџет, а са новим поскупљењем више им се исплати остати кући него одлазити на посао.

„Разочарана сам вијешћу да ће од 1. фебруара ове године приватни вртић које похађа моје дијете поскупити за 30 КМ. То је још једно у низу поскупљења које ове установе доносе у задњих неколико мјесци“, изјавила је једна Бањалучанка.

Међутим, постоје и они који оправдавају вишу цијену јер, како кажу, приватни имају боље услуге од државних вртића.

Бањалучанка која је жељела остати анонимна, а којој дјеца похађају приватни и државни вртић, каже да квалитет који се нуди није упоредив и да приватници вриједе „сваку марку“.

„Мени као родитељу не иде у прилог ово што пишем, јер свако повећање штети нашем кућном буџету, али много битнији ми је квалитет рада са дјецом него било шта друго. Што се тиче услуге у приватном вртићу јако сам задовољна. Наравно, увијек може боље и више, али ако упоредим са државним далеко су испред. У државном немају „с чим“ да раде са дјецом, док у приватном имају много материјала и реквизита“, казала је она.

Такође, у једној од група на друштвеној мрежи Фејсбук која окупља велики број родитеља са подручја Бањалуке покренута је жустра расправа на ову тему. Из многобројних коментара може се извући закључак да док се власници приватних вртића равнају по „својој рачуници“, а град „води борбу“ око буџета и касни са исплатама субвенција, родитељи су они који испаштају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана