Иван Рашковић, градски архитекта: Радити на очувању и развијању идентитета града

Срна
Иван Рашковић, градски архитекта: Радити на очувању и развијању идентитета града

Бањалука - У граду је потребно радити на очувању и развијању идентитета и јавног интереса града, рекао је градски архитекта Иван Рашковић и додао да су то само неке од смјерница за израду урбанистичког плана Бањалуке, које су усаглашене прошле седмице.

Казао је да град треба да се развија тако да у будућности буде одржив, односно отпоран на све видове материјалних и нематеријалних катастрофа.

- То значи да Бањалуку треба развијати да буде град који се темељи на циркуларној економији и економији знања, као и на другим предностима, тако да буде капија западног Балкана и регионални центар - казао је Рашковић.

Појаснио је да је потребно узети у обзир климатске промјене, те урадити геолошко и сеизмичко мапирање, које ће показати гдје и како градити, да би у будућности посљедице евентуалних елементарних непогода биле што мање.

Када је ријеч о дивљој градњи, Рашковић каже да је од тих, спонтано насталих насеља потребно направити секундарне центре, пласирањем јавних садржаја у тим просторима.

- Не може се све оно што је настало ван плана и под инерцијом живота тек тако избрисати, јер су то сада читава насеља, која нису настала без разлога - рекао је Рашковић.

Додао је да једна од тих зона је и насеље Лауш, за које сматра да би у будућности, кроз планско осмишљавање, могло да буде развијено у простор занимљив инвеститорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана