Источни транзит и кружни ток смањују гужве у Бањалуци

Весна Поповић
Источни транзит и кружни ток смањују гужве у Бањалуци

Бањалука - Спој два крака источног транзита и нови кружни ток код Ребровачке цркве требало би да буду завршени до септембра, чиме би биле ријешене саобраћајне гужве, односно загушења на том веома фреквентном подручју.

Закључак је то састанка градоначелника Игора Радојичића и директора јавног предузећа "Путеви РС" Ненада Нешића, који је одржан у петак у Градској управи.

Том приликом разматрани су и пројекти које ово предузеће планира да реализује ове године на подручју града.

- У источни транзит и кружни ток биће инвестирано 1,5 милиона КМ. Реализацијом тих пројекта требало би да буду ријешена два велика саобраћајна проблема у граду и очекујем да радови теку динамиком о којој смо се на састанку и договорили. Идуће седмице требало би да буде објављен тендер за избор извођача радова на кружном току код Ребровачке цркве - казао је Радојичић.

Када је у питању источни транзит, Радојичић је потврдио да у овом тренутку не одстоје препреке за даље радове, јер како је рекао, на тој дионици су ријешени имовинско-правни односи.

- Источни транзит је дуго био управо слијепа улица, прво због недостатка средстава за његову даљу изградњу, а затим и због неријешених имовинско-правних односа и сада су те препреке отклоњене. Град ће финансирати изградњу комуналне инфраструктуре, а "Путеви РС" саобраћајницу са 850.000 КМ - напоменуо је Радојичић.

Додао је да су разговарали и о наставку изградње пута Бронзани мајдан - Стратинска те о проблемима саобраћајних гужви на западном транзиту.

- Једна од критичних тачака је раскрсница улица Крајишких бригада и Ранка Шипке, на којој желимо наћи начин да се повећа проходност саобраћаја - казао је Радојичић.

Директор "Путева РС" Ненад Нешић је казао да ово предузеће има на располагању 1,5 милиона КМ за реализацију оба посла.

- Уколико не буде непредвиђених проблема, ова два пројекта би требало да буду завршена до септембра. Идуће седмице ћемо расписати тендер за избор извођача радова за изградњу кружног тока. Када је у питању источни транзит, са градом ћемо потписати споразум који ће дефинисати шта је чија надлежност, надам се до краја мјесеца, да бисмо одмах након тога могли кренути у његову градњу - казао је Нешић.

Пројекти

Ненад Нешић је рекао да ће "Путеви РС" покушати путем кредита да обезбиједе средства за наставак градње пута Бронзани Мајдан - Стратинска.

- Осим тога до 15. јуна требало би да буде завршена санација клизишта на магистралном путу Бањалука - Котор Варош у Ади - казао је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана