Ирена Радојевић, директорица Туристичке организације Бањалука: Потребни луксузни и хотел великог капацитета

Весна Поповић
Ирена Радојевић, директорица Туристичке организације Бањалука: Потребни луксузни и хотел великог капацитета

Граду је потребан луксузни хотел високе категорије који би имао и конгресну салу, као и хотел великог капацитета и нижих цијена, за потребе великих догађаја и екскурзија.

Рекла је то недавно именована директорица Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) Ирена Радојевић.

- Радићемо на подизању квалитета услуга, то се односи на веће инвестиције у туризам и угоститељство, дигитализацију, едукацију… - рекла је Радојевићева.

* ГЛАС: Шта су туристички потенцијали града, шта недостаје и на чему ће ТОБЛ радити ове године? 

РАДОЈЕВИЋ: Акценат треба да буде стављен на смјештајне капацитете којих нема довољно, што је посебно видљиво за вријеме великих догађаја. У хотелима, мотелима, хостелима, преноћиштима, собама за изнајмљивање и сеоским домаћинствима има укупно 1.892 лежаја. Граду је потребан луксузни хотел високе категорије који би имао и конгресну салу, као и хотел великог капацитета и нижих цијена за потребе великих догађаја и екскурзија. Постоје иницијативе инвеститора за отварање нових хотела. Потребно је регистровати и категоризовати приватне апартмане и собе, гдје по нашим процјенама има још око 1.000 кревета. Тренутно у Бањалуци има 16 хостела, док прије осам година није постојао ниједан, и они су најтраженији вид смјештаја. Потребан је и ауто-камп који би био у складу са свјетским стандардима, с обзиром на то да је наш авантуристички туризам већ афирмисан у европским земљама. Камп у Крупи на Врбасу задовољава већину услова, али још није регистрован.

* ГЛАС: Које нове туристичке садржаје посјетиоци могу очекивати у Бањалуци ове године?

РАДОЈЕВИЋ: Континуирано промовишемо град. Имамо "Зимску чаролију", "Зимзоград", а ту су и новогодишњи празници. Од ове године имамо "Прољеће у Бањалуци", манифестацију која је планирана у сарадњи са Градском управом и очекујемо да да позитиван резултат с обзиром на то да је град најпосјећенији у прољеће и јесен. Након тога слиједи љетна туристичка сезона која, поред манифестација "Козара етно" и "Љето на Врбасу", акценат ставља на изузетно посјећене фестивале "Демофест" и "Фреш вејв". Ту су и препознатљиве дајак и рафтинг регате. За промоцију туристичке понуде града ове године планирано је 220.000 КМ.

* ГЛАС: Шта је неопходно унаприједити у идућем периоду?

РАДОЈЕВИЋ: Радићемо на подизању квалитета услуга, што треба да буде један од приоритета развоја Бањалуке као туристичке дестинације. То се односи на веће инвестиције у туризам и угоститељство, дигитализацију и интернет услуге, едукацију туристичких радника, конобара, кувара, водича, аниматора, информатора, скипера и слично. Анализа туристичког бренда Бањалуке, али и Стратегија развоја туризма града 2013 - 2020. су дефинисале авантуристички туризам и манифестације као кључне типове туризма који у најкраћем периоду могу дати најбоље резултате. Потребно је и даље радити на њиховом развоју, што се и чини. Такође, треба да буде побољшан јавни превоз до појединих туристичких локација као што је Рафтинг центар Карановац, Крупа на Врбасу, а посебан акцент ставићемо на већи избор сувенира.

* ГЛАС: Градска управа већ је почела припреме за дочек Нове, 2019. године, постаје ли Бањалука једна од најатрактивнијих регионалних зимских дестинација?

РАДОЈЕВИЋ: Били смо свједоци огромне фреквенције људи на бањалучким улицама током новогодишњих празника. Три вечери концерата на отвореном, добра понуда у клубовима и повољне цијене у ресторанима привукли су велики број туриста, прије свега Словенаца, затим госте из Србије и Хрватске, али и из источноевропских земаља. На концертима организованим на Тргу Крајине било је више од 30.000 посјетилаца, нигдје у граду није било слободног смјештаја. Кроз  "Зимзоград" је, за 32 дана, прошло готово 300.000 посјетилаца. Након дочека 2018. Бањалука је постала једно од препознатљивих празничних одредишта у региону. На основу свих података очекујемо да идућа зимска сезона буде успјешнија, јер ће и програм бити садржајнији.

Регистровани туристи

* ГЛАС: Колико је туриста регистровано у 2017?

РАДОЈЕВИЋ: У Бањалуци је током прошле године регистровано 84.157 долазака и готово 130.000 ноћења, што је у односу на 2016. годину благи раст.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана