Инспекторат Српске: Неисправна вода са водовода „Верићи“ и „Суботица“

РТРС
Инспекторат Српске: Неисправна вода са водовода „Верићи“ и „Суботица“

БАЊАЛУКА - Републичка инспекција за храну наставиће данас контролу исправности воде за пиће на подручју града Бањалука јер је и након поновљене анализе узорка воде из локалног водовода "Верићи" исти поново оцијењен као неисправан због повећаног броја укупних колиформних бактерија и присуства ентерокока, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

Поред овог узорка, као неуредан оцијењен је и узорак из локалног водовода "Суботица" такође због повећаног броја бактерија и присуства ентерокока, наводи се у саопштењу.

- С обзиром на то да је у извјештајном периоду за јуни и јули након испитивања исправности воде локалних водовода на подручју Града Бањалука утврђена неисправност исте у Верићима и Суботици, те да су и након препоручених појачаних хигијенско-епидемиолошких мјера и третмана у преради и дезинфекцији воде резултати и даље неуредни, надлежна инспекција је оцијенила да постоји потреба за хитним предузимањем мјера - истичу из Републичке управе за инспекцијске послове, преноси РТРС.

У току дана по налогу инспекције извршиће се поновно узорковање воде из наведених локалних водовода, уз присуство инспектора, као и из неколико других локалних водовода.

- У циљу превентивног дјеловања и заштите здравља становништва, надлежна инспекција је у наредном периоду планирала контроле и осталих локалних водовода на регији Града Бањалука. Вода је основна животна намирница и као таква мора бити доступна нашим грађанима у стању које задовољава прописане норме исправности, безбједности и квалитета - напомињу из Републичке управе за инспекцијске послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана