Инспекторат појаснио зашто је забранио градњу кружне раскрснице код „Екватора“

Јасмина Салопек
Foto: Јасмина Салопек

БАЊАЛУКА – Град Бањалука као инвеститор није имао грађевинску дозволу за изградњу кружне раскрснице између тврђаве Кастел и „Екватора“ у Бањалуци и републички инспектор је због тога наложио уклањање изведених радова.

Казали су то у Инспекторату Републике Српске  “Гласу” одговарајући на питање зашто је обустављена градња.

Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске градилиште је данас oбиљежила црвеном траком.

-Републички урбанистичко-грађевински инспектор је Рјешењем од 18.октобра 2023. године забранио инвеститору, граду Бањалука свако даље извођење радова на изградњи саобраћајнице у зони Булевара Цара Душана, те улица Краља Петра Првог Карађорђевића, Здравка Челара и Теодора Колокотрониса, који су изведени без претходно прибављене грађевинске дозволе и наложио уклањање изведених радова.  Инвеститор се у поступку инспекцијског надзора изјаснио да сматра да се изведени радови могу дефинисати као санација, односно рехабилитација постојећих саобраћајних површина, у сврху измјене режима концепта одвијања саобраћај, за које према Закона о уређењу простора и грађењу није потребно прибавити грађевинску дозволу, нити локацијске услове – наводе у Инспекторату.

Наглашавају да се, у складу са Законом о уређењу простора и грађењу радовима санације се сматра извођење грађевинских и других радова на оштећеном објекту (ако је оштећење настало као посљедица старости објекта или као посљедица природних и људским дјеловањем изазваних непогода и катастрофа) којима се објекат доводи у стање прије оштећења, што конкретно није случај.

-Такође, изведени радови се не могу третирати ни као рехабилитација објекта, јер по закону рехабилитација представља враћање оштећеног или уништеног културног добра у стање у којем је то добро било прије његовог оштећења или уништења - нагасили су..

С обзиром на то да се изведеним радовима, додају, мијења изглед постојеће саобраћајнице, те да реконструисана саобраћајница излази из постојећих габарита, са извођењем нове инсталације, изведени радови се не могу подвести ни под санацију објекта.

-Увидом на лицу мјеста утврђено је да изведени радови представљају реконструкцију и доградњу предметних саобраћајница, а да инвеститор прије почетка грађевинских радова није прибавио грађевинску дозволу. Контролом извршења Рјешења утврђено је да инвеститор није испоштовао наложене мјере и није обуставио даље извођење радова, због чега је извршено и службено обиљежавање изречне мјере забране, а о чему је инвеститор благовремено обавијештен писаним путем – истакли су у Инспекторату.

Додају да је у петак, 27. октобра у поподневним часовима код овог органа запримљена Жалба инвеститора на Рјешење републичке урбанистичко-грађевинске инспекције, која ће у законом прописаном року бити достављена надлежном Министарству као другостепеном органу на разматрање.

-С обзиром на то да жалба не одлаже извршење Рјешења, инвестотор је овом органу такође у петак доставио захтјев за одгоду извршења рјешења до окончања другостепеног поступка. У овом тренутку мјере наложене првостепеним рјешењем инспектора су и даље на снази, а о захтјеву за одгоду ће се одлучивати у наредним данима - наводе они.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је, поводом забране радова на новом кружном току код “Екватора” од стране Републичке управе за инспекцијске послове да je ријеч о пакости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана