Инспекција забранила складиштење боксита у Ложионичкој улици

Весна Поповић
Инспекција забранила складиштење боксита у Ложионичкој улици

Бањалука - Еколошки инспектори забранили су у петак "Жељезницама РС" складиштење бокситне руде на парцели поред 20. колосијека у Ложионичкој улици а црвена трака коју су поставили може бити скинута само када ово предузеће набави еколошку дозволу.

Портпарол Градске управе Миленко Шајић изјавио је да се ради о принудном извршењу рјешења о забрани које је Одјељење за инспекцијске послове донијело још 18. маја.

- Забрана није одмах уведена јер је "Жељезницама РС" био остављен простор да прибаве еколошку дозволу. У два наврата је одгађано стављање црвене траке на 20. колосијек.  Контрола која је обављена 17. новембра показала је да нису ни покренули поступак код Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију за добијање еколошке дозволе. Зато им је до даљег забрањено складиштење руде на  локацији у Ложионичкој улици - рекао је Шајић и истакао је да уклањање траке представља кривично дјело.

Објаснио је да се поступак у вези са непрописним складиштењем руде боксита код 20. колосијека води у протеклих пет година те да је Одјељење за инспекцијске послове водило поступке против неколико привредних субјеката.

Мјештани ове улице сматрају да ова забрана не значи ништа већ да је потребно да се складиштење руде боксит у потпуности  исели на другу локацију.

- Желимо да живимо нормално. Дворишта су нам пуна црвене прашине и од ње не можемо живјети. Када је прије неколико дана дувао вјетар од прашине се није могло дисати - рекла је мјештанка ове улице која није жељела да јој име објавимо

У ресорном Министарству су рекли да у овом моменту нема захтјева за локацијске услове, еколошку дозволу или било коју другу одлуку из надлежности овог министарства за било које постројење или другу врсту објеката на локалитету Ложионичке улице.

Када је у питању рјешење које су издали градски еколошки инспектори 18. маја а којим се забрањује складиштење боксита на овој локацији у Министарству су рекли да су "Жељезнице РС" на њега уложиле жалбу 25. маја.

- Она је одбијена 5. јула а против тог рјешења Министарства "Жељезнице РС" су 4. августа покренуле судски процес пред Окружним судом у Бањалуци, који још није окончан - рекли су у овом министарству.

"Жељезнице РС"

Из "Жељезнице РС" нисмо успјели добити став у вези са овим питањем. У управи овог предузећа су објаснили да је генерални директор Драган Савановић на службеном путу  и да ће се изјаснити о овом питању тек у понедјељак.

Прописи

Адекватном организацијом процеса рада спречавати настајање и расипање свих врста отпада

Манипулативни плато одржавати у што чистијем стању, редовно га одржавати како не би дошло до додатних загађења вода које се одводе са ових површина

Уградити  префабриковане сепараторе уља и масти са интегрисаним таложником за пречишћавање оборинских отпадних вода са локације

Према најближим стамбеним објектима (лијево и десно од колске ваге у ширини предметне парцеле), поставити монтажне изолационе звучне панела у циљу заштите         ширења буке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана