“Иност младих 2022”: Ђаци показали иновације из аутоматике и информатике

Јелена Танацковић, Сара Бојанић
“Иност младих 2022”: Ђаци показали иновације из аутоматике и информатике

БАЊАЛУКА - У Дому омладине јуче је отворена 24. Међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва “Иност младих 2022”, посвећена Дану града и 21. новембру Дану ослобођења Бањалуке у Великом рату.

Изложба ће трајати до 22. априла, до када ће посјетиоци моћи да виде више од 300 радова младих иноватора из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Русије, Словеније и Тајвана у категоријама аутоматика, информационе технологије и слободна тема.

Ученик Техничке школе из Добоја Стефан Божичковић рекао је за “Глас Српске” да је за ову школу изузетно важно учешће на “Иносту младих”.

- Приказаћемо карданско вратило, диференцијалну и стамбену кућу. Сви дијелови су израђени помоћу 3Д штампача и спојени на мотор који окреће карданско вратило и диференцијал те прави покрете, што је врло занимљиво - рекао је Божичковић.

Предсједник Удружења иноватора регије Бијељина и професор Техничке школе, Жива Макрин казао је како ово није први пут да ова школа учествује на “Иносту младих” и да се радо одазивају оваквим манифестацијама.

- Припремили смо два нова рада, а то је 3Д штампач и дрон. Имали смо кратак период да се спремимо за овогодишњи “Иност”, тако да је ово за нас био велики изазов - казао је Макрин.

Осврнуо се и на успјехе које су ученици ове школе постигли претходних година на разним такмичењима.

- Дрон је направио ученик који је прошле године радио на паметном огледалу, са којим смо освојили награду “Архимед”, то је златна медаља на такмичењу у Москви, а освојили смо и златну медаљу на “Тесла фесту” и на “Иносту младих” одржаном прошле године - рекао је Жива.

“Иност младих 2022” под мотом “Искажите вашу активност и ефикасност” одржава се у организацији Савеза иноватора РС и Удружења иноватора Бањалуке, а под покровитељством града Бањалука и Владе Републике Српске.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Миодраг Перановић, који је отворио овогодишњу изложбу, казао је да на овај начин желе да подрже младе иноваторе и ствараоце и да их подстакну на даљи рад.

Овлаштени потписник градског Одјељења за друштвене дјелатности Данијела Кајкут истакла је да је задовољна одзивом младих иноватора.

- Ова манифестација је посебно значајна јер је посвећена 22. априлу, Дану града - казала је Кајкутова.

Сајам испред “Крајишке куће”

У оквиру прославе и обиљежавања Дана града, али и другог рођендана “Крајишке куће” на платоу испред “Крајишке куће”, одржана је изложба пољопривредних производа и прерађевина, домаће хране, делиција и природне козметике.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић истакао је да су ову манифестацију организовали са циљем представљања и промоције пољопривредних произвођача и малих предузетника са подручја града.

- На штандовима су изложени домаћи производи наших крајишких произвођача. За нас је ово битан дан. Двије године рада куће велика је ствар, посебно јер видимо задовољство привредника и грађана - рекао је Илић.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је “Крајишка кућа” амбасадор свих љепота Крајине те представља симбол града.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић додао је како је циљ да пољопривредници дио производа прераде на имању и понуде на тржишту.

Истиче да се у овој години јавило 130 произвођача који желе да инвестирају у фарме те да ће бити подржани са 30 одсто износа инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана