Именован нови бањалучки бискуп

ГС
Foto: КТА

САРАЈЕВО - Папа Фрањо прихватио је одрекнуће од пасторалног водства Бањалучке бискупије Фрање Комарице и именовао новог бањалучког бискупа дон Жељка Мајића, свештеник Мостарско-дувањске бискупије.

"Дон Жељко Мајић рођен је у Дриновцима 28. марта 1963. године, филозофско-теолошки студиј завршио је у Сарајеву, а за свећеника Мостарско-дувањске бискупије заредио га је 29. јуна 1988. у мостарској катедрали Марије Мајке Цркве бискуп Павао Жанић", јавља Католичка тисковна агенција.

Послиједипломски студиј пасторалне теологије у Риму, с боравком у Међународном заводу светог Павла, похађао је на Папинском латеранском универзитету и постигао магистериј у јуну 1995. године.

Након повратка са факултета обављао је више пасторалних служби у Херцеговини, а вицеректором Папинског хрватског завода светог Јеронима у Риму именован је 17. јуна 2006. године.

У току своје шестогодишње службе, окупљајући хрватске студенте у Риму, приредио је четири зборника њихових радова, посљедња три уредио је заједно са дон Божом Голужом, а 2011. објављена је и његова књига размишљања "Оче, опрости нам!".

Уз сарадњу с око 30 херцеговачких свештеника приредио је и "Водич кроз Годину вјере: Обитељ - жариште вјере".

Генералним викаром Мостарско-дувањске и Требињско-мрканске бискупије именован је 2012. године, а од 2019. је директор Каритаса бискупије Мостар-Дувно и Требиње-Мркан, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана