Илић: Скупштина планира да подржи нацрт буџета града Бањалука

Срна
Илић: Скупштина планира да подржи нацрт буџета града Бањалука

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић изјавио је да скупштинска већина планира да подржи нацрт буџета за 2021. годину, те да амандмански дјелује на све оно за што сматра да треба кориговати.

Илић је у паузи скупштинског засједања рекао да је досадашњи ток сједнице обиљежила изузетно конструктивна дискусија, те да вјерује да ће многи од конкретних приједлога у наредном периоду бити уважени.

- Оно што можемо јасно видјети из овог нацрта јесте да нема већих промјена у односу на прошлогодишњи буџет, иако он јесте нешто мањи. Постоје ту ствари на које експерти из странака власти и опозиције дају замјерке, а везано је за повећање одређених дијелова буџета, али то ће бити предмет даље расправе - рекао је Илић новинарима у Бањалуци.

Илић очекује нормалну сарадњу извршне и законодавне власти, која ће бити у интересу свих грађана.

- Ситуација јесте специфична - законодавна власт је на једној, извршна на другој страни, али то не треба, не смије и неће бити предмет било какве врсте бојкота било које стране - истакао је Илић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Драгослав Топић истакао је да у нацрту буџета нема обећања из предизборне кампање и претходног периода рада градоначелника.

- У буџету нигдје нисмо могли видјети средства за Дом здравља, за борбу против пандемије, нема завршетка улица у Мотикама и Пријечанима. Уз нацрт буџета нисмо добили ни мишљење Министарства финансија, што је била обавеза - нагласио је Топић.

Топић је рекао да, према информацијама које има, нацрт буџета, у дијелу кредитног задужења, није добио потребну сагласност Министарства финансија.

- Нисмо видјели на који начин буџет нуди приходовну страну. Евидентно је смањење за културу. Има много нелогичности, а три дана, почев од данас, је заиста мало за јавну расправу, поготово ако се узме у обзир чињеница да је она предвиђена само у електронском облику. Ми ћемо у наставку засједања тражити да то буде минимално седам дана, како би сви субјекти могли дати свој мишљење о овом документу - рекао је Топић.

Он је навео да буџет треба ићи у даљу процедуру, те да ће ова странка по завршетку расправе подржати нацрт, али ће посљедњи суд дати када он дође у форми приједлога.

Шеф Клуба одборника Уједињене Српске Невен Станић истакао је да је буџет "пренадуван" и да није логично да буде готово једнак као буџет који је усвајан почетком 2020. године, када није било пандемије.

- Сматрамо да приходовна и расходовна стране нису добро пројектоване, што ће показати бројни најављени ребаланси. Више средстава је потребно за изградњу и опрему вртића. Сада је за ту намјену предложено 260.000 КМ, а у претходном буџету је то било готово милион КМ - рекао је Станић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је да је нацрт буџета максималистички у датим околностима, те да на наплату стижу кредити из претходних година, као и да су суфицити потрошени.

- Посегнули смо за максималним уштедама. Настављамо са пројектима водоснабдијевања, са пројектима изградње вртића, планирамо реструктурирање "Акване", за шта ће нам требати подршка Скупштине - напоменуо је Станивуковић.

Станивуковић је рекао да град планира пројекат највећег парка који је Бањалука икада имала, као и да се ради на реформи Дома омладине и Јавне установе "Кастел".

- Крећемо у изградњу моста у Чесми, издвојићемо средства да се изгради мост у Српским Топлицама, а настављамо са градњом канализационе мреже, путне инфраструктуре и другим пројектима - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана