Илић на челу Центра за развој пољопривреде

Весна Поповић
Илић на челу Центра за развој пољопривреде

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић именовао је јуче Драшка Илића за вршиоца дужности новоформираног Центра за развој пољопривреде и села, сазнаје "Глас Српске".

Именовање Илића, који је тренутно шеф Клуба одборника СНСД-а у градском парламенту, услиједило је након недавне одлуке Скупштине града о трансформацији досадашњег Центра за развој и унапређење села, који је, од његовог формирања 2003. године, водио Миленко Шарић.

На приједлог Радојичића, Центру је одузета једна од његових кључних надлежности, односно изградња и одржавање сеоских водовода, која је прешла у руке градског "Водовода".

Центру су остала овлашћења за подјелу пољопривредних подстицаја и управљање Развојно-едукативним центром "Мањача".

Радојичић је раније рекао да је кључни разлог трансформације Центра незадовољство досадашњим радом ове јавне установе.

Илић је "Гласу" казао да ће се Центар у потпуности посветити развоју пољопривреде.

- Приоритет ће бити израда ресурсне карте руралног подручја Бањалуке, која ће дати показатеље развијености сваке сеоске мјесне заједнице понаособ, односно показаће чиме располажемо, а шта немамо. Послије тога направићемо стратегију развоја руралног дијела за период до 2025. године - рекао је Илић.

Истакао је да се што прије мора кренути у израду нових правилника који ће одредити како унаприједити развој пољопривреде.

- Један од приоритета је развој комерцијалних домаћинстава, чиме ће посао добити власник и чланови његове породице, а можда ће и запослити додатне раднике - казао је Илић.

Додао је да ће на РЕЦ "Мањача" покушати да ангажују све производне капацитете, било кроз лични ангажман, концесију или јавно-приватно партнерство.

- У наредном периоду треба да пребацимо надлежност за управљање сеоским водоводима на предузеће "Водовод" и како тај дио посла будемо пребацивали, тако ћемо губити и дио радника који су радили на тим пословима. Претпостављам да ће они бити пребачени у "Водовод", а онај дио запослених који је одржавао расвјету отићи ће у Одјељење за комуналне послове. Преостали ће у складу са новом систематизацијом добити своја радна мјеста. За оне за које не будемо имали задужења, поступићемо у складу са Законом о раду - казао је Илић.

Kлуб одборника

Због именовања Илића неминовне су и измјене у одборничком клубу СНСД-а. Тако ће умјесто њега у скупштинске клупе, као сљедећи на листи, доћи потпредсједник Градског одбора СНСД-а и ортопед у заводу "Мирослав Зотовић" Станислав Палија.

Илић није могао рећи ко ће га замијенити на мјесту шефа клуба те да ће ту одлуку у наредном периоду донијети органи странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана