“Игрополис” у Дому омладине окупио више од 50 малишана: Уз друштвене игре до зближавања породице

Јана Кезић
“Игрополис” у Дому омладине окупио више од 50 малишана: Уз друштвене игре до зближавања породице

Играњем друштвених игара јачамо заједништво, социјалне и моторичке вјештине, а осим тога то је идеално вријеме за зближавање породице, јер се тада прича о многим важним темама које су, усљед прекомјерног кориштења модерних технологија и друштвених мрежа, неправедно запостављене.

Рекао је то за “Глас Српске” Љубинко Јовић који је организовао прво такмичења у друштвеним играма “Игрополис”, одржано прије неколико дана у Дому омладине. Атмосфером и резултатима више је него задовољан с обзиром на то да је такав догађај први пут организован у граду на Врбасу.

Идеја се родила, како каже, из разговора са власницима фирме “Кумаро”, која производе друштвене игре.

- Свјесни смо проблема са којим се сусрећу родитељи, али и дјеца у модерном добу, а то је преоптерећеност друштвеним мрежама и прекомјерно гледање ТВ-а,  па смо на овај начин жељели да подсјетимо на који начин се дјеца, али и њихови родитељи могу забавити - рекао је Јовић.

Основни циљ је, како он прича, да се сви вратимо окупљањима и дружењима као што је то раније било, а идеална прилика за то су  управо друштвене игре.

Истакао је да је на такмичењу  учествовало више од 50 дјеце узраста од три до 13 година, а са њима су били и родитељи.

- Малишани су имала прилику да играју познате игре као што су: игра меморије, танграма, не љути се човјече, али ге­о-геније, игра која путовањем кроз Европу учи најмлађе главним градовима, заставама и локацијама европских држава, а ту је била игра стратегије  - калинго - објаснио је Јовић.

Додао је да су за најмлађе организовали и кутак са бојанкама и мозгалицама.

- Такмичење је било неформално, а занимљиво је да су побједници извлачени из шешира, па је шесторо малишана добило школске торбе са друштвеним  играма - казао је Јовић.

Према његовим ријечима, атмосфера је била одлична и сви су уживали, а дјеца су жељела да остану и дуже него што је предвиђено.

- У току извлачења случајним одабиром смо извукли двије близнакиње, па смо мислили да је иста дјевојчица дошла по награду. Осим тога, један дјечак је наговарао оца да и послије такмичења остану да се играју и друже са другарима које је упознао - рекао је Јовић.

Нису само дјеца била задовољна, него и родитељи који су истакли да очекују да овакво дружење поново буде организовано.

- Сагласни су да би вољели да у Бањалуци постоји више садржаја који су усмјерени на слободно вријеме које квалитетно могу провести са својом дјецом. Заједнички став је био да не би било лоше отварање неког клуба за друштвене игре, а да то није искључиво парк, него мјесто гдје родитељи могу доћи са дјецом и током хладнијег времена објаснио - рекао је Јовић истакавши да су и родитељи добили поклон пакете здраве хране и ваучере за потрошњу у маркетима.

Приручник

Љубинко Јовић каже да су у плану и панел дискусије, на тему екранизма као модерног облика поремећаја пажње код дјеце.

- Позваћемо људе из струке и власти да скрену пажњу на тај проблем, а резултат свега би требало да буде један приручник на тему како образовати и васпитати дијете у 21. вијеку, када је све екранизовано - рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана