Игралиште у Борику пред одборницима

Весна Поповић
Игралиште у Борику пред одборницима

Бањалука - Скупштина града расправљаће на засједању 24. новембра о дјечијем игралишту на Булевару војводе Живојина Мишића у Борику које је Српска православна црквена општина затражила за изградњу цркве.

Тако је одлучио Колегијум Скупштине града на сједници у четвртак.

Много полемике изазвала је иницијатива за измјену регулационог плана за тај дио града због захтјева да на поменутој површини буде изграђен православни храм. Одржано је неколико скупова и јавна расправа, а мишљења су подијељена. Већина становника Борика је за очување дјечијег игралишта, док у црквеној општини не желе да одустану од поменуте локације.

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан рекао је да грађанска иницијатива за очување игралишта садржи 5.000 потписа.

- Разговарао сам са његовим преосвештенством владиком бањалучким Јефремом који ми је рекао да Српска православна црквена општина не инсистира искључиво на тој локацији већ може у обзир доћи и нека друга. Оно што још могу рећи је да је у току провјера потписа на петицији - рекао је Балабан не износећи какав ће бити став његове партије ДНС о овом питању.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Душко Рачић рекао је да ће овај клуб увијек поштовати грађанске иницијативе.

- Нема ништа логичније ни коректније него да се уважи интерес и јавно артикулисан став грађана који живе у Борику. Свака грађанска иницијатива која је поднесена на легитиман начин ће увијек бити уважена - рекао је Рачић.  

Сматра да би најбоље било да грађани у законом прописаној форми, евентуално и референдумом, одлуче о намјени ове површине.

Шеф Клуба одборника ПДП-НДП Зоран Талић је рекао да ће овај клуб подржати иницијативу грађана Борика.

- Нисмо против изградње цркава, али треба узети у обзир потребе грађана - навео је Талић.

Исти став је имао и независни одборник Миленко Јаћимовић који је додао да ће исто гласати и независни одборник Миленко Драгишић.

Члан Клуба независних одборника Слободан Лукић рекао је да ће гласати за останак зелене површине. Додао је да ће се томе придружити и остали чланови његовог клуба.

Неодлучни су били у СДС-у, а одборник Ђорђе Умићевић је рекао да ће свој став изнијети на сједници градског парламента.

Иницијатива

"Грађанска иницијатива за Борик" предала је у понедјељак Градској управи петицију са 5.000 потписа грађана за очување јавне зелене површине и дјечијег игралишта на Булевару војводе Живојина Мишића у насељу Борик. Из ове иницијативе су нагласили да желе да ово питање буде што прије ријешено, те да се оно разматра на првој сљедећој сједници Скупштине града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана