Играли и пјевали у част светог Николе

Јасмина Перишић
Играли и пјевали у част светог Николе

Бањалука - Свети Никола је заштитник дјеце и слава нашег вртића. Он нам сваке године, ако смо били добри, донесе поклоне у чизмице. Зато се радујемо и спремамо приредбу за њега.

Овако су говорили малишани неколико градских вртића који су на сцени Банског двора манифестацијом дјечјег стваралаштва обиљежили крсну славу Центра за предшколско васпитање и образовање, Светог Николу.

Игрокази, рецитације, плес и весела дјечја лица обучена у народне ношње, од којих су неке биле украшене змијањским везом, биле су попраћене аплаузом многобројне публике. Интересовање за наступ дјеце било је огромно, тако да се тражила столица више.

Петогодишња Уна Паспаљ из вртића "Невен" казала је да су се њени другари и она дуго припремала за наступ на приредби поводом славе вртића.

- Много смо вјежбали плес. На тај начин жељели смо да покажемо да смо били добри и да од светог Николе очекујемо да нам донесе играчке у чизме. Пожељела сам ове године да добијем књигу на закључавање и коњића - рекла је Паспаљева.

Прелијепе ношње украшене змијањским везом, које су ови малишани носили, запале су за око свима, а дјечица су знала и шта овај вез представља.

- Када нас неко пита шта је то, ми смо научили да кажемо да је то наша традиција и да ми то чувамо - казао је један од малишана који је журио на сцену и није стигао да каже име.

И директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић није крила задовољство дјечјом приредбом.

- Дјеца врло радо учествују у оваквим манифестацијама. Јако су узбуђена сваки пут када наступају, као и сви ми из Центра. На сцени су блистала и показала шта су научила - рекла је Куртиновићева.

Министарство

Министар породице, омладине и спорта РС подржава рад Центра за предшколско образовање и васпитање како би малишани имали срећно дјетињство и израсли у здраве људе. Изјавила је то ресорна министарка Јасмина Давидовић.

 - Наставићемо своје активности да усмјеравамо ка побољшању положаја дјеце. Вртиће подржавамо путем адаптације простора, набавке намјештаја и дидактичког материјала - казала је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана