Игор Радојичић о изградњи новог тржног центра: Делта пуни буџет и отвара радна мјеста

Весна Поповић
Игор Радојичић о изградњи новог тржног центра: Делта пуни буџет и отвара радна мјеста

Бањалука - Од изградње "Делта ситија" град ће имати вишеструку корист, најприје кроз наплату накнада за уређење грађевинског земљишта и ренте, упошљавање домаћих грађевинара, а на крају и нова радна мјеста за више стотина грађана. Поред тога, повећаће промет у трговини и угоститељству и привући ће госте из региона.

Рекао је то јуче градоначелник Игор Радојичић најављујући почетак изградње овог тржног центар за 29. јун на Бањалучком пољу.

- То је изузетно важна инвестиција јер ће компанија "Делта холдинг" инвестирати 60 милиона евра у објекат од 60.000 метара квадратних. Рок за завршетак радова је новембар идуће године - навео је Радојичић.

Најавио је да се град припрема за израду урбанистичког плана.

- У буџету је за те намјене планирано више од 500.000 КМ и ускоро ћемо расписати конкурс за избор фирме која ће бити задужена за тај посао. Надам се да ће до краја године бити измијењен Закон о простору и грађењу, те да ћемо кроз договор са међународним организацијама увести Бањалуку у пилот пројекат издавања електронске грађевинске дозволе за грађане - казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, покушава се наћи рјешење проблема превеликог броја ученика у ОШ "Бранко Радичевић". - Потребна је нова школа на подручју Аде и Старчевице. Оно што град може да уради је да одреди локацију и да након тога са Владом РС разговара, јер градња школа спада у надлежност Републике. Када ће то бити, тешко је рећи - прецизирао је Радојичић.

Додао је да би до краја године требало да буде преуређен простор за потребе вртића на Обилићеву.

- За реконструкцију у буџету имамо 100.000 КМ. Поред тога, важећим РП-ом планирана је изградња још једног на Купусишту. Тренутно припремамо пројекат како бисмо што прије почели са градњом - казао је Радојичић.

Потврдио је да данас од руководства градске "Топлане" очекује извјештај о примањима директора овог предузећа.

- Кад добијем извјештај, онда ћу моћи да се изјасним о том питању јер не желим никога да осуђујем на основу непотврђених информација - рекао је Радојичић.

Говорећи о раду скупштинске већине, Радојичић је рекао да

постоји потписани коалициони споразум СНСД-а, ДНС-а, СП-а, УС те одборника националних мањина.

- За мене је он важећи. До сада смо квалитетно радили, али видљиво је да се у неколико партија дешавају озбиљни потреси и да је могуће да ће доћи до промјене статуса појединих одборника. Ако унутар партија процеси буду ишли тако деструктивно и буду већих размјера, онда ће неминовно доћи до реструктурирања и формирања нове скупштинске већине - истакао је Радојичић.

В.д. начелника Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић је казао да припремни радови за нову топлану иду предвиђеним планом.

- До краја мјесеца би требало да буде готов генерални пројекат, плаћене обавезе те издата грађевинска дозвола како бисмо могли увести у посао извођача радова - казао је Станаревић.

Регулациони планови

Када је у питању локација на којој је почела изградња "Сити мола", Слободан Станаревић је рекао да се са свим странама укљученим у овај пројекат разговара о измјени регулационог плана (РП) који ће рећи шта би ту могло бити изграђено.

- Вјерујем да ћемо до краја године имати план који ће дефинисати изглед тог простора. Потписан је и уговор о измјени РП-а за подручје "Чајавца", гдје се надам да ћемо коначно добити рјешење како би се тај дио сврстао у градску цјелину која има свој смисао - казао је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана