Игор Радојичић, кандидат “Видовданске коалиције” за градоначелника Бањалуке: Настављамо градити Бањалуку као регионални центар

Александар Стојановић
Игор Радојичић, кандидат “Видовданске коалиције” за градоначелника Бањалуке: Настављамо градити Бањалуку као регионални центар

Наш програм “Бањалука 2025+” види Бањалуку као развијен главни град РС са високом запосленошћу, у којем људи имају прилику да раде, студирају, купују и посјећују културне и спортске догађаје. Уједно, видимо Бањалуку као регионални центар, афирмисан на међународном плану и привлачан за инвеститоре, туристе и купце из шире регије.

Рекао је ово за “Глас Српске” актуелни градоначелник и кандидат СНСД-а и “Видовданске коалиције”, коју чини десет странака, за првог човјека Бањалуке Игор Радојичић.

- Наставићемо да побољшавамо комунална питања, рјешаваћемо инфраструктурне проблеме и даље развијати културу, спорт, администрацију и услуге. То је програм од 55 страница, разрађен поглавље по поглавље и ставка по ставку, врло амбициозан, али и реалан, а резултат је апсолутног познавања стања у граду - истакао је Радојичић.

ГЛАС: Први пут у Бањалуци су само два кандидата. Да ли се ово може посматрати као референдумско питање и шта очекујете од предстојећих избора?

РАДОЈИЧИЋ: Избори су прилика да људи бирају и одлучују о граду Бањалуци, а мислим да је друга страна покушала да направи референдум о неким сасвим другим питањима. Видјели смо у кампањи да су се свађали са републичким нивоом и са СНСД-ом. Мало примједби је ишло на самог градоначелника зато што се настојала правити атмосфера за 2022. годину и опозиција је у том покушају прављења референдумске атмосфере уствари гледала на опште изборе гдје би Бањалука била само степеница на том путу. Вјерујем да ће грађани препознати оно што је рађено, шта је кључна разлика између типова и личности кандидата који су у понуди.

ГЛАС: На шта сте највише поносни претходне четири године и како бисте оцијенили Ваш мандат?

РАДОЈИЧИЋ: Урађено је изузетно много, чак и више него што сам на самом почетку мандата очекивао. Имали смо још једну годину са поплавама, годину протеста у граду и ову која је у знаку епидемије, дакле не четири “нормалне” године, али све до ове епидемије имали смо пораст броја запослених и дошли смо до рекордних 75.000 запослених у Бањалуци. У инфраструктури је урађено изузетно много, једна фабрика воде, једна топлана, четири моста у разним фазама, двије спортске дворане, 28 дјечијих игралишта, стотине километара водовода, 450 мјеста у вртићима. За те четири године, био сам градоначелник који је био стално на терену, а не неко ко је радовима руководио из канцеларије. Небитно да ли је изборна или неизборна година, константно сам био на терену и са грађанима.

ГЛАС: У претходном мандату имали сте лагодну већину. Каква су сад очекивања и колико је важно да градоначелник има јаку опозицију?

РАДОЈИЧИЋ: Конструктивна опозиција је увијек добродошла. Као предсједник Народне скупштине имао сам прилику гледати конструктивне и деструктивне опозиције, тако и у градској скупштини. Капацитети опозиције су негдје око једне трећине, ако се погледају уназад и општи и локални избори, а тако показују и садашње процјене да ће опозиционе партије узети око једне трећину гласова. Што се тиче “Видовданске коалиције”, очекујем да ћемо остварити убједљиву побједу и да ћемо имати стабилну скупштинску већину са око двије трећине мандата.

ГЛАС: Бањалука од 5. марта скоро сваки дан биљежи највећи број новозаражених вирусом корона. Како бисте оцијенили борбу против епидемије претходних мјесеци?

РАДОЈИЧИЋ: Ова комплетна година је у знаку епидемије. У првој фази смо одреаговали изузетно добро и успјели смо да не дође до “експлозије” броја обољелих. Међутим, цијелу Европу је поклопио нови талас који је јачи него што је било ко предвиђа. Имамо велики број обољелих и ситуација је изазовна због чега радимо на јачању здравственог сектора и примарна здравствена заштита и УКЦ имају капацитете да пруже помоћ најугроженијим. А посебна борба, која је паралелна са њом, односи се на то како спасити економски и социјалне прилике. Ми смо у сталном контакту са здравственим сектором, послодавцима и појединим секторима и гледамо на који начин им помоћи, шта радити и како једним мјерама да не угрозимо друге. То је врло танан посао у којем морате да водите рачуна и о здравственом стању и о економско-социјалним приликама. Тренутне мјере су некакав баланс између тог двоје, нити превише у корист једних, нити у корист других да покушамо да прођемо што боље кроз врхунац овог таласа.

Гаранција

 

ГЛАС: Зашто да грађани да гласају за Вас, а не за Вашег противкандидата и чиме гарантујете да ћете испунити обећања?

РАДОЈИЧИЋ: Грађани знају. Четири године сам радио и четири године сам био с њима. У свим могућим засеоцима, мјесним заједницама и нема краја града у којем нисам био и у којем нешто није рађено и ријешен неки проблем. Имамо реалан и проводив програм, за разлику од друге стране која своју кампању темељи на нереалним програмима и која има, оно што зовемо ријалити кандидати. Мој досадашњи рад и програм који нудимо највећа су гаранција и вјерујем да ће грађани то препознати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана