Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Желимо Егзит и статус европске престонице културе

Весна Поповић
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Желимо Егзит и статус европске престонице културе

Бањалука - Бањалука је заинтересована 2024. године буде Европска престоница културе и Европска престоница младих као и за организацију манифестације сличној музичком фестивалу свјетског гласа "Егзит" .

О овим темама као и о унапређењу сарадње градоначелник Игор Радојичић разговарао је јуче у Новом Саду са првим човјеком овог града Милошем Вучевићем.

- Вучевић нам је ставио на располагање све капацитете новосадске администрације како би нам помогли, уколико и донесемо званичну одлуку о кандидатури за организацију овог догађаја - рекао је Радојичић.

Он је изразио интересовање за процес кандидовања за Европску престоницу културе, која је највећи европски догађај из те области, с обзиром на то да се Нови Сад, у оштрој конкуренцији, прошле године изборио да 2019. године буде Европска престоница младих, а 2021. године и Европска престоница културе.

Радојичић је нагласио је да је Бањалука посебно заинтересована за обје номинације, имајући у виду да се у јесен ове године могу подносити кандидатуре за организацију овог догађаја за 2024. годину.

Нагласио је да је, у исто вријеме, разговарано и о понуди из Новог Сада да се идуће године у Бањалуци организује манифестација, слична музичком фестивалу "Егзит", по којем је Нови Сад препознат у европским и свјетским оквирима.
У оквиру тих настојања, Радојичић је разговарао и са организаторима фестивала "Егзит" о могућностима сарадње у смислу покретања сличне манифестације и у граду на Врбасу.

Радојичић је позвао Вучевића у узвратну посјету Бањалуци 22. априла, на Дан града и пренио спремност за унапређење међусобне сарадње у свим областима дјеловања градских администрација.

Састанци у Београду

Делегација града са в.д. начелницом Одјељења за финансије Божаном Шљивар на челу, састаће се данас у Градској управи Београда са представницима администрације престонице Србије.

У делегацији су још начелници: Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Раденко Лакетић,   Одјељења за просторно и стратешко планирање Слободан Станаревић, Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман и Одјељења комуналне полиције Миленко Летић.

Циљ ове посјете је да се конкретизује сарадња између Бањалуке и Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана