Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Сачувати репутацију града зеленила и алеја

Весна Поповић
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Сачувати репутацију града зеленила и алеја

Бањалука - Бањалука мора задржати репутацију града зеленила, паркова и алеја са много дрвећа зато и планирамо садњу нових стабала.

Рекао је ово градоначелник Игор Радојичић у петак након симболичне садње липе у Алеји Светог Саве у насељу Борик, у оквиру јесење акције обнове зеленила у граду, за коју је планирано 27.000 КМ.

- Грађани су протеклих година највише примједби имали на убрзану урбанизацију града, грађење и губљење зелених површина, зато и више пажње желимо посветити том питању - истакао је Радојичић.

Додао је да ће бити посађено 175 садница стабала и то липе, кестена, јавора, смрче, храста и гинко билобе.

- Оформићемо нове дрвореде, попунити оне који су проријеђени и додати нешто новог парковског зеленила. Садићемо и нова стабла због аерозагађења и буке уз западни транзит - казао је Радојичић.

Када је у питању изградња паркинга у улици Гавре Вучковића недалеко од моста Венеција, Радојичић је рекао да су се грађани и одређена удружења жалили на уништавање и измјештање дрвореда.

- Тражио сам од инспекције да изађе на лице мјеста и утврди чињенице. Ако се прелиминарне информације покажу као тачне, захтијеваћу да се дрворед врати на своје мјесто - казао је Радојичић.

Истакао је да ће за будуће урбанистичко планирање града бити задужен градски архитекта.

- Биће у функцији савјетника градоначелника. Неће бити државни службеник већ ће његов мандатни период бити  везан за мандат градоначелника и неће бити страначко лице. Он ће се бавити макропланирањем, а не појединачним паркинзима или слично, већ правцима развоја града, мјестима гдје ће се налазити паркови, саобраћајнице и индустријске зоне - казао је Радојичић.

Подсјетио је да је за 23. новембар заказана конститутивна сједница Скупштине града.

- На њој ће бити именовани вршиоци дужности начелника према постојећој систематизацији и ту ће бити николико оних који су у транзицији јер 1. јануара 2017. године наступа нова систематизација, која доноси нова одјељења и нове начелнике. СНСД ће утврдити имена оних који ће бити предложени за мјеста в.д. начелника одјељења за финансије и инспекцијске послове до те сједнице. За обје позиције у оптицају је по неколико имена - рекао је Радојичић, али није желио да прецизира о коме се ради.

Ложионичка

Говорећи о Ложионичкој улици у којој се налази жељезнички перон за претовар боксита, Игор Радојичић је рекао да ће инспектори изаћи на терен. Грађани су се жалили да им сметају прашина и блато. Послије тога инспекција је забранила претовар руде, а ранији градоначелник је одгодио извршење те забране на 90 дана.

- Према информацијама којима располажем, "Жељезнице РС" нису прибавиле еколошку дозволу, нити су се неки други услови или разлози промијенили. Уколико је тако, тамо ће морати да се забрани рад - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана