Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Очекујемо рестриктивније мјере за празнике

Срна
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Очекујемо рестриктивније мјере за празнике

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да Градски штаб за ванредне ситуације и даље има став да са републичког нивоа за предстојеће празнике буду уведене рестриктивније мјере када је ријеч о кретању становништва, у вези са појавом вируса корона.

- То је битно јер традиционална окупљања грађана у овим празницима, од Ваксрса до Ђурђевдана, могу срушити све што је урађено у протеклих шест седмица - рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Радојичић је упозорио да један обољели од вируса корона или неодговоран човјек на скупу од педесетак људи може довести до тога да за двије седмице буде већи број заражених него у претходних шест седмица.

Он је подсјетио да је Штаб већ продужио рестриктивне мјере када је ријеч о Бањалуци и да се очекују републичке мјере које ће важити за све локалне заједнице.

- То се односи и на кретање између локалних заједница, али и унутар њих - рекао је Радојичић.

Када је ријеч о мјерама града Бањалука за смањење негативног утицаја вируса на привреду, Радојичић је напоменуо да је први пакет мјера донесен на претходној сједници градског парламента.

- Данас ће бити објављен јавни позив за разне субвенције, мораторијуме, подстицаје, опросте, одгоде и грађани се за то од уторка могу пријављивати - најавио је Радојичић.

Радојичић је нагласио да се ради на припреми наредних мјера, као и да забрињава велики пад јавних прихода.

- Ми од почетка кризе и забрана па до данас имамо пад прихода између пет и седам милиона КМ у буџету. Извршавамо за сада све обавезе, али ако се ово настави, половином маја ћемо већ имати у буџету мањак између десет и 15 милиона КМ - указао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана