И путем плаката позив на легализацију објеката

Весна Поповић
И путем плаката позив на легализацију објеката

Бањалука - Позивамо све који још нису легализовали бесправно саграђене објекте да без обзира на документацију уђу у процес добијања накнадне грађевинске дозволе прије истека рока 31. децембра јер ће тако остварити повластице а у акцију су се укључиле и мјесне заједнице на којима су плакати са позивом за легализацију.

Рекао је то јуче вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење  Слободан Станаревић. 

- Важно је да грађани предају захтјев макар он био и непотпун. На тај начин ће покренути процес легализације и за њих ће важити правила која су тренутно на снази а то значи повољније цијене за накнадну грађевинску дозволу. Касније могу обезбиједити осталу документацију која им у овом тренутку можда недостаје - навео је Станаревић.

Напоменуо је да ће грађани и након истека предвиђеног рока моћи легализовати своје бесправно изграђене објекте али према другим правилима.

- То значи да ће и цијене за легализацију бити много веће - казао је Станаревић.

Навео је да грађани дневно поднесу  између 400 и 500 нових захтјева за легализацију бесправно изграђених објеката у граду.

- Како се приближава 31. децембар,  који је крајњи рок за предају захтјева број захтјева је вишеструко већи него у претходном периоду. Тренутно у обради имамо око 10.000 захтјева а према процјенама тај број би требало да се попне на 15.000 и веома је важно да што већи број грађана преда захтјев за легализацију своје имовине - казао је Станаревић.

У Одјељењу за просторно уређење су више пута напоменули да је могуће легализовати само објекте који су изграђени или чија је изградња започела до 24. маја 2013. године.

- Легализација представља накнадно издавање локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе за објекте, односно дијелове објеката изграђене без грађевинске дозволе или на којима је приликом грађења одступљено од главног пројекта - навели су у овом одјељењу.

Повољности

Цијене за легализацију су тренутно веома повољне. Тако за објекте укупне површине до 100 квадратних метара накнада за легализацију износи 100 КМ, а до 200 квадрата, 500 КМ. За индивидуалне стамбене и стамбено-пословне објекте, чија је грађевинска површина мања од 400 квадратних метара и који су у потпуности завршени, накнадна грађевинска и употребна дозвола издају се једним рјешењем.

Документа за легализацију

Захтјев за легализацију

Копија катастарског плана са идентификацијом старог и новог премјера

Доказ о власништву (извод из јавне евиденције о непокретностима)

Геодетски снимак објекта

Грађевинска дозвола, ако је она била издата

Градска административна такса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана