И пензионери иду у школе пливања

Невена Бунић
И пензионери иду у школе пливања

Бањалука - Инструктори у школама пливања имају пуне руке посла, а међу непливачима који траже помоћ је све више одраслих, па чак и људи у позним годинама.

У јавном предузећу "Аквана" у оквиру којег ради Градски олимпијски базен током цијеле године траје школа пливања.

- Највише пријављених имамо у мају и јуну. Групе се формирају по узрасту, а најстарији полазник овог љета је имао 51 годину. У школама пливања које користе базен у понуди су двије врсте обуке и то обука непливача и обука корективног пливања - рекао је службеник "Акване" Боривоје Јевђенић.

Власник Велнес центра "Фортуна" Далибор Симић каже да је заинтересованост грађана да науче пливати на њиховим базенима порасла у посљедњих неколико година.

- И дјеца и старији све више траже часове, а почињу са основама па прелазе на различите стилове. Обука траје 15 радних сати. Када смо отворили базене 2008. године, мислим да је међу посјетиоцима било можда 80 одсто непливача, а сада их је око 50 одсто. Имали смо случај једног старијег господина који је код нас научио пливати и од тада редовно долази - казао је Симић.

Инструктор у пливачком клубу "Младост" Срђан Мићин каже да они који науче да пливају у базенима могу знање да примијене и на брзе ријеке као што је Врбас.

- У школи се прво учи слободан стил, одржавање на води и превазилажење страха од воде. Они који први пут пливају у ријеци морају да буду посебно опрезни - рекао је Мићин.

Један од старијих полазника школе пливања, који се представио као пензионер Душан, каже да није срамота и у познијим годинама научити нешто што до сада није.

- Код мене је страх од воде био јачи од свега. Ипак сам на наговор мојих вршњака са којима играм улични шах одлучио да превазиђем све фобије од воде и могу рећи да сам савладао технику пливања. Купам се на базенима, јер ипак Врбас је плаховит и хладан за моје године, а младима бих препоручио да се чувају ријека, поготово они слабији пливачи. Препоручио бих школама пливања да дио обуке спроведу на Врбасу и сигурно је да би тада било мање трагедија - рекао је Душан.

Одустајање

Међу полазницима школа пливања има и оних који не успију да савладају "градиво" односно технику.

- Нема их пуно, али их има и међу њима је више одраслих него младих. Обично дођу три-четири пута на часове па одустану. Међу најмлађима имали смо случај да трогодишње дијете није хтјело да се одвоји од родитеља, више због страха од непознатог него од воде - казао је Мићин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана