И омладина међу бескућницима у Бањалуци

Јасмина Салопек
И омладина међу бескућницима у Бањалуци

БАЊАЛУКА - У данашња времена бескућници нису много уочљиви, али када дођу сњегови и хладно вријеме, долази до притиска на Прихватну јединицу у оквиру Геронтолошког центра да помогнемо тим људима, да их спасимо од хладноће и нахранимо.

Рекао је ово за “Глас Српске”  директор Геронтолошког центра Винко Лолић, те додао да је Прихватна јединица за бескућнике на располагању људима које живот није мазио, а међу њима има и омладине.

- С обзиром на то да долази зима и хладнији дани, очекујемо повећан број особа које ће затражити смјештај. Ситуација је, нажалост, таква да многи немају кров над главом и не могу да се брину о себи, а све је много горе када су тешке временске прилике у било које годишње доба, па је тако код нас тренутно смјештено осам корисника - рекао је Лолић.

Према његовим ријечима, најчешће се ради о особама старије животне доби које немају породицу или су са њом у лошим односима.

- То често буду бескућници којима се, када дођу у Прихватну јединици у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу, не зна ни идентитет. Онда наступа Центар за социјални рад Бањалука који одређеним процедурама дођу до података о лицу - појаснио је Лолић.

Како је рекао, када дођу до тачних информација да ли лице има породицу или је само залутало, враћа се у свој дом.

- Ако особа која је затражила помоћ и смјештај у нашој установи нема никога, нити икакву имовину, тада Центар за социјални рад обави разговор и обраду, те је смјешта код нас гдје добије сву потребну његу - појаснио је Лолић.

Подсјетио је да је уговор између Геронтолошког центра и Центра за социјални рад потписан 2005. године и да представља спас за људе који су препуштени сами себи. Додао је да уз оброк, кревет, купање и шишање добију и оно што им је најпотребније, пажњу и топлу људску ријеч, како би схватили да нису сами и препуштени тешкој судбини. Прихватна јединица у оквиру Геронтолошког центра има 12 слободних мјеста, а како каже Лолић, уколико се појави већи број корисника, као и до сада, за свакога ће бити обезбијеђен кревет.

- Нећемо због броја капацитета смјештаја оставити људе да буду без основних потреба за живот и крова над главом - навео је Лолић.

С обзиром на то да је у питању Дом за старија лица, штићеници су углавном старији, али појави се некада и нека млађа особа која затражи њихову помоћ.

- Прихватимо их, пружимо сву потребну помоћ, склониште, добију храну и потрудимо се да им буде добро, а онда их Центар за социјални рад преузима у даљу надлежност и процедуру - појаснио је Лолић и додао да је у малом проценту већи број мушкараца који борави код њих.

10. октобар

Бескућништво је комплексан проблем и спада у врх социјалних проблема друштва, јер бескућници живе на маргини и све су масовнија појава у друштву. Свјетски дан бескућника обиљежава се данас, а циљ је да се подигне свијест о овој заједници која је веома изражена и о којој има много предрасуда и стигми. Надлежни истичу да одбацивање од стране околине спречава њихову рехабилитацију и интеграцију у друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана