Хуманитарно удружење жена “Дуга”: Историја записана у мотивима змијањског веза

Јана Кезић
Хуманитарно удружење жена “Дуга”: Историја записана у мотивима змијањског веза

БАЊАЛУКА - Српска традиција је заправо неписана историја наших простора и многе ствари, које нисмо успјели да пронађемо у записима и документима, можемо да откријемо у етно-мотивима.

Казала је то за “Глас Српске” чланица Хуманитарног удружења жена “Дуга” Слободанка Ристић Гашић те додала да чланице и ове године настављају бројне активности.

- Ускоро ћемо организовати акцију у којој ћемо суграђане и посјетиоце обрадовати кесицама-писаницама за чуваркуће, јер стиже вријеме васкршњих празника - рекла је Ристић Гашић. Осим тога, како каже, поводом славе града Спасовдана приредиће изненађење.

- Планирали смо да 20. маја испред парка “Петар Кочић” направимо велики пешкир у змијањском везу, чиме намјеравамо да поставимо свјетски рекорд - казала је Ристић Гашић.

Истакла је да ће на љето, по трећи пут, организовати и малу школу змијањског веза на којој ће дјецу школског узраста учити вјештинама плетења и везења.

- Из године у годину на радионице долази све већи број дјеце. Осим тога, све је више младих дјевојака и жена које су заинтересоване да науче технику израде змијањског веза - рекла је Ристић Гашић.

Полазнике, како каже, занима да науче и друге технике веза, плетења и хеклања. Занимљиво је да се међу полазницима мале школе змијањског веза неријетко нађу и дјечаци.

- Иако се ове вјештине углавном повезују са женама, имамо дјечаке од 10 до 12 година који су заинтересовани за змијањски вез - казала је Ристић Гашић. Појаснила је да дјечаци обично дођу са неком женском особом, најчешће сестром, па онда се заинтересују за вез.

- Срећни смо што можемо пренијети знања о тим техникама на младе. Осим тога, на радионицама им причамо и о традицији, те истичемо колико је она важна - рекла је Ристић Гашић.

Додала је да током мале школе змијањског веза полазнике воде у Музеј Републике Српске и Спомен-собу Петра Кочића.

- Желимо да се најмлађи на прави начин упознају са традицијом, историјом и културом - казала је Ристић Гашић.

Истакла је да су већ почетком године имали бесплатне радионице за незапослене и студенте, гдје су их током обуке, која траје мјесец, учили техникама змијањског веза. Осим тога, посјетили су и неколико школа гдје су промовисали змијањски вез и  традицију. Подсјетила је да су лани имали много активности, али и низ културних догађаја, попут књижевних вечери.

- На тај начин смо покушали дати вјетар у леђа нашим младим пјесницима и писцима који праве прве кораке - казала је Ристић Гашић.

Без чланарине

Слободанка Ристић Гашић каже да полазници који долазе на њихове бесплатне радионице често постану и њихови чланови.

- Упознамо их са нашим статутом, који им дамо да ишчитају и онда добију приступницу за учлањење у удружење. Ми смо једно од ријетких удружења које чланство не наплаћује, немамо чланарину - рекла је Ристић Гашић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана