Хуманитарно удружење “Дуга”: Ђаци учили вјештину змијањског веза

Јована Ивановић
Хуманитарно удружење “Дуга”: Ђаци учили вјештину змијањског веза

БАЊАЛУКА - Хуманитарно удружење жена “Дуга” у сарадњи са Савјетом мјесне заједнице Булевар организовало је јуче изложбу и радионицу змијањског веза, на којој су окупили ученике и средњошколце који су по први пут учили да везу.

Дјевојчице и дјечаци су уз добро расположење и подршку чланица “Дуге” везли змијањски вез, традиционалним плавим концем на бијелој тканини.

На изложби у просторијама Савјета МЗ Булевар биле су наруквице, јастучићи, несесери и разни други предмети, које су с љубављу и пажњом израђивале чланице “Дуге”.

Догађај су уљепшали ученици Основне школе “Јован Цвијић”, који су за “Глас Српске” казали да су одушевљени змијањским везом и радионицом на којој су учили ову вјештину.

Ученица деветог разреда четрнаестогодишња Катарина рекла је да су мотиви оно што овај вез чини посебним.

- Те мотиве су наше прабаке смишљале из главе. Ради се о обичају који је карактеристичан за наше подручје те ми је зато још дражи. Оно што ми се свиђа код змијањског веза јесте чињеница да се већ годинама није мијењао, а карактеристични плави конац који је ефектан на бијелој подлози показује да се ради о умјетничком, али и модном раду - казала је ова ученица.

Њен другар из клупе, Лука Грбић рекао је да начин везења није много захтјеван, али да значајну улогу игра техника прстију.

Како каже, радо ће се поново одазвати оваквој и сличним радионицама.

- Ради се о томе да направимо иксић, тако што провучемо иглу с предње стране, те је извучемо на задњој страни. Није тешко, имамо шему по којој радимо. За први пут је одлично - казао је уз осмијех Лука.

Чланица удружења “Дуга” Вера Стефановић казала је да су кошуље, односно некадашње хаљине коју су наше прабаке носиле прије више од двјеста година, везене на ручно тканом ланеном платну, с украшеним рукавима привукле највише пажње на изложби.

Геометријски елементи су, како каже, најчешћа симболика овог веза.

- Ради се крсту који је упечатљив на радовима. Негдје се види боље, негдје лошије, али се готово на сваком везу може пронаћи овакав мотив, а понегдје је и сакривен - казала је Стефановићева.

Мала школа

Хуманитарно удружење жена “Дуга” организовало је за дјецу током љета малу школу змијањског веза, у којој је диплому за успјешног везитеља добило више од 20 учесника.

Чланица “Дуге” Слободанка Ристић-Грашић казала је да су веома задовољни резултатима којима свједочи и успјешна посјећеност изложби, као и број проданих дјечјих радова на овогодишњем “Кочићевом збору” у Стричићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана