Хуманитарни базар ОШ "Свети Сава": Основци прикупили 4.815 КМ помоћи

ГС
Хуманитарни базар ОШ "Свети Сава": Основци прикупили 4.815 КМ помоћи

БАЊАЛУКА - Малишани из бањалучке Основне школе “Свети Сава” на хуманитарном базару посвећеном здравој исхрани прикупили су 4.815.55 КМ.

Они су у  дворишту школе по симболичним цијенама продавали богату домаћу трпезу коју су припремили уз помоћ родитеља и учитељице.

"Ученици трећих разреда ОШ „Свети Сава“ уз помоћ родитеља организовали су  хуманитарни базар који је посвећен здравој исхрани. Данас је Свјетски дан  хране,  а поред промовисања здраве исхране, најважнији циљ сајма је сакупљање новчане помоћи - рекла је  учитељица трећег један Јасна Божић

Појаснила је да су ученици донијели здраве домаће производе који су продавали на сајму, а сав прикупљени новац ће бити дониран.

Она је рекла да је у хуманитарном базару учествовало 130 ученика трећих разреда, пет одјељења централне школе и једно одјељење из подручне школе на Павловцу.

„Припремили смо домаће сокове, сезонско воће и поврће, разне врсте  здравих пецива, уштипке, бакин колач , производе од љешњака....“, рекла је Божићева.

Истакла је да учитељи инсистирају да се дјеца здраво хране и да за ужине припреме здраву храну и воће.

„Сви учитељи апелују на родитеље да дјеци припремају за ужину здраве оброке. Кроз акцију дјецу учимо здравој исхрани, али и хуманости“, казала је Божићева.

Према ријечима учитељице Зоре Бојанић родитељи и дјеца одазвали су се у великом броју, те  су припремили разне здраве производе.

„Имали смо и доста купаца, тако да нам је задовољство било данашње дружење. На овај начин учимо нашу дјецу да другачије размишљају не само да ни имају за себе већ да су спремни понекад одвојити дио новца, хране било чега за људе којима је потребније и који не могу да приуште себи“, рекла је Бојанићева.

Нагласила је да  овај хуманитарни базар здраве хране  уједно и васпитни моменат.         

„Ја лично у разреду се трудим да дјеца донесу здрву храну за ужину. У првом разреду смо читаву годину имали дан воћке, увијек смо настојимо да дјеца понесу по једну воћку“, истакла је Бојанићева.

Ученик Андреј Стојковић је поручио својим другарима да се здраво хране и да за ужину мање носе смоки и чипс.

„Другари треба да понесу за ужину неку воћку, воће је здравије. Данас смо донијели много здраве хране што продајемо , а сав прикупљени новац ћемо донирати за дјецу што су болесна“, рекао је Андреј.

Ученик Марија Вранић нам је казала да су се сви другари потрудили и да су донијели све домаће и здраво.

„Јабука је здравија од смокија. Све ово радимо како би помогли дјеци која су болесна“, рекла је Марија.        

У ОШ „Свети Сава“ има  1.190 ученика, а учитељице са ђацима трећих разреда су се уз помоћ родитеља, потрудили припемити богату домаћу трпезу, на њиховим штандовима нашли су се слана и слатка домаћа јела, као и органско воће, поврће, зимница, мед, сокови и друго.

Посјетиоци су могли производе купити по симболичним цијенама и тако учествовати у овој хуманитарној акцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана