Хуманитарна организација “Српска солидарност”: Чуварима Космета уводе воду

Илијана Божић
Хуманитарна организација “Српска солидарност”: Чуварима Космета уводе воду

БАЊАЛУКА - Чланови бањалучког огранка хуманитарне организације “Српска солидарност” спроводе акцију “Вода солидарности” како би Србима у селу Рајановци, на Косову и Метохији, родном мјесту цара Лазара увели воду у основну школу, амбуланту и цркву.

Члан ове организације, огранка у Бањалуци, Душко Рожић казао је да се акција спроводи у свим српским предјелима, те да су се Бањалучани до сада увијек радо одазивали.

- Основна школа “Трајко Перић” броји 30 ђака и нема воду. Зграда је трошна, а у њеном дворишту је амбуланта. Преко пута је црква Светог Николе, такође без воде. Жеља нам је да нашој браћи Србима који су прави чувари Косова и Метохије обезбиједимо један од најосновнијих услова за живот и рад - рекао је Рожић.

Он је нагласио да је реализација акције почела, те да је у току изградња водовода.

- Људи који ту живе и који познају тај крај казали су нам да у близини постоји вода, што је био одличан знак. Тако смо одучили да кренемо с акцијом. Оквирни предрачун свих радова износи око 3.650 евра. Након првих донација, када смо скупили 1.800 евра покренули смо радове, и направили бушотине. Вода је пронађена на 30 метара дубине - казао је Рожић.

Нагласио је да су у школи уређени тоалети и чесме, али да се ђаци и наставници водом снабдијевају тако што је доносе у кантама са оближњих бунара, те користе пољски тоалет.

- План је да вода у овим објектима и цркви Светог Николе потече на Видовдан ове године, када се даје помен косовским јунацима на Газиместану. Желимо да направимо и сеоску чесму. Недостаје нам око 2.000 евра. Једна бањалучка фирма се јавила и донирала одређени износ новца, али нам треба још средстава. Молимо све који су у могућности да нам се придруже и помогну - рекао је Рожић.

Нагласио је да би било добро када би грађани Републике Српске који имају држављанство Србије донирали дио новца од 100 евра које ова држава треба да им исплати.

- Наши чланови су на тај начин већ донирали новац. Заинтересовани могу да се јаве мени путем “Фејсбука” као би добили додатне информације. Хуманитарни рад испуњава човјека и добар је осећај кад знате да можете некоме да помогнете - рекао је Рожић.

Акције

Душко Рожић је истакао да ова Организација планира да и ове године спроведе акцију прикупљања школског прибора за ученике на Косову и Метохији која се спроводи крајем августа.

- Важно је подсјетити и на акцију “Такси солидарности” у којој су четири возача прешла око 4.000 километара превозећи здравствене раднике за вријеме короне, јер нису имали превоз. Одрадили су отприлике 300 вожњи за два мјесеца. Задовољни смо и надамо се да ће нам се суграђани придружити у будућим акцијама - рекао је Рожић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана