Храна диже цијене у вртићима!

Катарина Шапоња
Храна диже цијене у вртићима!

БАЊАЛУКА - Власници појединих приватних вртића нису дуго чекали да најаве нова поскупљења, а као разлог за још један удар на џеп родитеља наводе повећање цијене хране.

Само неколико дана након што је град уплатио повећане субвенције родитељима чија дјеца похађају приватне предшколске установе, неки од њих су обавијештени да ће морати да издвоје више новца за боравак малишана у вртићима, и то за 60 марака.

Како истичу из кетеринга "Чаробни пасуљ", који доставља храну за десетак приватних вртића, од септембра ће кориговати цјеновник за једну марку више на дневном нивоу.

- Од краја 2022. године цијене кетеринга се нису мијењале, а свако ко уђе у продавницу може да примијети поскупљења. Да не причамо да је и цијена рада отишла горе, тако да наш рад једноставно није био одржив - рекао је власник "Чаробног пасуља" Радислав Вукадиновић.

Родитељи су огорчени због оваквог поступка јер на мјесечном нивоу има највише 23 радна дана, а поједини вртићи најављују корекцију са 340 на 400 марака мјесечно.

- Обавијештени смо од управе вртића да ћемо морати да издвојимо 60 марака више него што сада плаћамо и да поскупљења неће прелазити 400 марака по дјетету. Дакле, ако кетеринг поскупљује у просјеку за 20 марака мјесечно, шта је са осталих 40 марака које ће вртић добијати на мјесечном нивоу од родитеља? - изјавила је једна од огорчених мајки чији малишани похађају приватни вртић.

Истог става је и други родитељ који нам се јавио и који наводи да приватни вртићи нису дуго чекали да поскупе своје услуге након што је Градска управа повећала субвенције.

- Безобразлуку приватних вртића нема краја, богате се на дјеци. Њиховим изговорима за поскупљења нема краја. Недавно смо чули од Градске управе да неће толерисати даља поскупљења јер, како наводе, то је злоупотреба субвенција, а изгледа да од тога нема ништа - казао је овај родитељ који није желио да му наводимо име.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за "Глас Српске" да Градска управа није запримила ниједан захтјев за повећање цијена услуга приватних вртића.

- О том питању одлучују приватни вртићи и није уобичајена пракса била ни прије, а није ни сада да они у вези са тим извјештавају Градску праву - рекао је Кресојевић и додао да, сходно томе, град нема званичне информације о том питању.

Према његовим ријечима, постоје поскупљења у "Звјездици" за која су предузели одређене мјере, али за остале приватне вртиће немају информације.

Представници групе родитеља, који се залажу за изједначавање субвенција у јавним и приватним обдаништима, траже да се ово прворазредно политичко, друштвено и егзистенцијално питање што прије нађе на дневном реду градских структура. Један од координатора групе, Бранко Црногорац, сматра да овај друштвени проблем није могуће ријешити пуком градњом јавних вртића, већ једино синергијским дјеловањем јавног и приватног сектора, као што то показује позитивна пракса у многим земљама, првенствено у Србији и Хрватској.

- А основ тог дјеловања јесте успостављање јединствене економске цијене, што се показало као адекватно рјешење у Београду, који је готово ријешио питање боравка дјеце у предшколским установама - нагласио је Црногорац.

СУБВЕНЦИЈЕ

Градоначелник Драшко Станивуковић недавно је уручио рјешења о повећању субвенција за приватне вртиће.

- Кренули смо од нуле, односно увели смо субвенције за приватне вртиће које раније нису постојале. Кренули смо од 60 КМ, јулску смо подигли на 100, а већ од августа субвенција за вртиће износиће 150 КМ - навео је раније Станивуковић.

Према његовим ријечима, уколико двоје дјеце похађа вртић, субвенција ће износити 350 КМ, што значи да ће једна породица добити 4.200 КМ подршке од града.

- Већ од децембра субвенције ћемо повећати на 220 КМ, након чега ћемо у потпуности изједначити цијене приватних и јавних вртића - рекао је градоначелник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана