Хоће ли се изједначити цијена приватних и јавних вртића у Бањалуци

Срна
Хоће ли се изједначити цијена приватних и јавних вртића у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић изјавио је данас да је једини начин да се законски помогне родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће усвајање ребаланса буџета за ову годину, односно реалокација средстава која би обезбиједила свима једнака права.

"Ово је оно што су оквири Скупштине и што је могуће понудити", рекао је Нинковић новинарима у Бањалуци гдје је одржао састанак са родитељима на којем је било ријечи о проблемима са субвенцијама за дјецу која бораве у приватним вртићима.

Нинковић је додао да не жели да даје лажну наду родитељима, те да се предлаже оно што је у надлежности Скупштине града.

Он је подсјетио да је дошло до селекције приликом подјеле ваучера за родитеље дјеце у приватним вртићима, као и да у протекле четири године у Бањалуци није изграђен ниједан нови вртић.

A group of people sitting in chairsDescription automatically generated

Представник групе родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће Бранко Црногорац истакао је да се питање боравка дјеце у вртићима мора рјешавати синергијом између приватних и јавних вртића.

"Изградњом нових вртића овај проблем се неће ријешити. Приватни вртићи постају неопходан субјект и нико дјецу не уписује из хира. Ово за шта се ми залажемо само је стандардна услуга која се нуди у свим осталим јавним вртићима", нагласио је Црногорац.

Предсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић рекао је да 11 милиона КМ постоји у Нацрту ребаланса града, као и да је потребна ванредна сједница градске Скупштине како би се донијела одлука да се са тим средствима изједначи плаћање боравка дјеце у приватним вртићима као у државним.

Градски менаџер Бојан Кресојевић поновио је да Скупштина града треба да усвоји резолуцију о изједначавању цијена у приватним и јавним вртићима коју је предложио градоначелник Драшко Станивуковић.

Кресојевић је рекао да је градској администрацији приоритет рјешавање питања субвенција у приватним установама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана