Хоће ли доћи до поскупљења и у јавним вртићима

Мондо.ба
Хоће ли доћи до поскупљења и у јавним вртићима

Након најаве поскупљења приватних вртића на подручју Бањалуке, на друштвеним мрежама водила се полемика и о поскупљењу јавних вртића на подручју града.

Након што је на друштвеној мрежи "X" објављен документ из којег се види да је Центар за предшколско васпитање и образовање Градској скупштини предложио вишу економску цијену боравка дјетета у вртићу, многи су претпоставили да ће то довести и до више цијене коју за вртић плаћају родитељи.

Наиме, из овог документа је видљиво да је планирана економска цијена у 2023. години износила 502 марке, док је Управни одбор Центра за предшколско за 2024. годину предложио цијену од 653 КМ која тек треба да буде размотрена на Скупштини града Бањалука.

Међутим, из Центра за предшколско за Мондо кажу да до тога неће доћи.

„Ове године је планирана градња вртића „Наташа“ у Борику и она диже ту економску цијену , а она нема никакве везе са цијеном, односно учешћем родитеља у коштању вртића. Дакле родитељи плаћају ону цијену коју одреди Град као оснивач Центра за предшколско и ја немам никакве назнаке да ће се постојећа одлука, која је на снази скоро 15 година, мијењати“, рекао је директор Центра Петар Јокановић.

Објаснио је да је економску цијену коштања боравка дјеце Центар обавезан, с обзиром на Закон о предшколском васпитању и образовању, да предложи Скупштини града који она треба да усвоји.

„То је у суштини производ трошкова коштања и буџета који је планиран испред Центра. Економска цијена је дакле само тај производ, проста рачуница, од планираног буџета и она не мора да значи да ће бити таква. Она зависи и од тога да ли ће се буџет у том капацитету и реализовати. Уколико буде то ће бити та економска цијена коштања“, рекао је Јокановић и поновио да цијена за родитеље неће бити промијењена.

Из Градске управе кратко су нам одговорили да из Центра за предшколско васпитање није стигао захтјев за повећање цијена, односно поскупљење услуга боравка дјеце у вртићима.

„Подсјећамо, почетком ове године градски менаџер Бојан Кресојевић је потврдио да није у плану Града да се повећава цијена боравка дјеце у јавним предшколским установама“, речено је за Мондо из Градске управе Бањалука.

Подсјећамо, поједини приватни вртићи најавили су ново поскупљење, након одлуке Града да повећа субвенције родитељима за боравак дјеце у овим установама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана