Хитна помоћ ради пуном паром

Катарина Шапоња
Foto: Велибор Трипић

Љетне врелине негативно утичу на хроничне болеснике, али и на потпуно здраве особе, због чега љекари у Служби хитне медицинске помоћи раде пуном паром.

Како саопштавају из ове установе, само током протеклог викенда Служба хитне помоћи је имала 56 интервенција. Истичу да је у дјечијој и амбулантама за одрасле пацијенте прегледано 367 пацијената, од којих је шест упућено у Инфективну клинику Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

- Диспечер Службе хитне медицинске помоћи током викенда примио је 218 позива грађана - истакли су из Дома здравља и додали да је сваке године у току љета због високе температуре ваздуха евидентан пораст броја пацијената који се јављају на преглед у Службу хитне медицинске помоћи.

Из ове здравствене установе додају да је повећан и број туриста и других лица из дијаспоре који најчешће траже љекарску помоћ у Служби хитне помоћи, као и да су чешћи доласци пацијената са проблемима који нису хитна медицинска стања, поготово ноћу.

- Сви наведени разлози посјета Служби хитне медицинске помоћи знатно више оптерећују наше медицинске раднике и повећавају гужве у чекаоницама - истичу из Дома здравља.

Према њиховим ријечима, у амбуланте породичне медицине се, због изузетно високе температуре ваздуха, чешће јављају старије особе обољеле од хроничних болести, али и пацијенти млађег и средњег животног доба, као и дјеца школског узраста.

- Молимо суграђане за стрпљење при добијању услуга Службе хитне медицинске помоћи и апелујемо да се јављају надлежним тимовима породичне медицине и у специјалистичке педијатријске амбуланте како би били брзо, адекватно и квалитетно медицински збринути - навели су из ове здравствене установе.

Како истиче докторица породичне медицине Милијана Станковић, топлотни удар и сунчаница су два најчешћа обољења која настају након неадекватног излагања сунчевој енергији.

- Сунчаница је много блажа од топлотног удара, а њени основни симптоми су мучнина, главобоља, повраћање, омаглице, те повишена температура - казала је Станковићева.

Према њеним ријечима, како би сачували дијете, а и себе од овог обољења, прије сваког изласка напоље потребно је угасити клима-уређај и провести око пола сата у просторији нормалне температуре.

- При изласку вани обавезно обући лаку, памучну одјећу, заштитити главу и врат, јер се ту налазе велики крвни судови чије излагање сунчевим зрацима и доводи до симптома сунчанице, затим се адекватно хидрирати и трудити да се од 11 до 18 часова уопште не боравимо напољу - казала је Станковићева.

ПРЕПОРУКЕ

Љекари савјетују да је, када се посумња на топлотни удар, особу потребно смјестити у просторију која је климатизована, а ако то није могуће, премјестити је у хлад. Одмах је потребно позвати хитну медицинску помоћ.

- Док се чека стручна помоћ, потребно је што прије снизити температуру тијела (пожељно испод 38 степени Целзијуса. Особу је потребно ослободити од вишка одјеће, расхлађивати је лепезом или неким другим погодним предметом те наквасити мајицу или пешкир хладном водом и стављати облоге, а пожељно је и туширање млаком водом - навели су из Дома здравља.

Додали су да је неопходно давати доста течности, воде или воћних сокова. Ако је особа без свијести, потребно је ставити је у бочни положај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана