Хиљаду застава вијори се улицама Бањалуке

СРНА
Хиљаду застава вијори се улицама Бањалуке

БАЊАЛУКА - Улицама Бањалуке вијори се око хиљаду застава у сусрет 9. јануару - Дану Републике Српске.

Бањалука је спремна за обиљежавање 9. јануара, а улице су окићене заставама Републике Српске, речено је Срни у Градској управи.

Из Градске управе истичу да град Бањалука и ове године за Дан Републике организује Ход части, који је први пут одржан прошле године.

Ход части предводиле су породице погинулих бораца, носећи слике најмилијих, а придружили су се и демобилисани борци, ратни војни инвалиди, чланови Удружења ампутираца "Удас", те остала борачка удружења која дјелују на подручју града, као и бројни спортски колективи, културно-умјетничка друштва, те припадници Комуналне полиције, Градске цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасно-спасилачке јединице.

Из Градске управе подсјећају да су припадници Удружења ратних војних инвалида тада улицама града пронијели заставу Републике Српске дугу 60 метара.

Дан Републике Српске биће свечано обиљежен у свим градовима и општинама Српске, као и у Брчко дистрикту.

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана