Хероји у хуманости руше границе

Катарина Шапоња
Хероји у хуманости руше границе

Да за хуманост не постоје границе показало је на десетине добровољних давалаца драгоцјене течности из региона који су се у петак одазвали Васкршњој акцији даривања крви у Бањалуци.

Ову племениту акцију већ традиционално организује бањалучко Удружење добровољних давалаца крви, које броји око 800 чланова. Према ријечима предсједника удружења Љубише Батара, очекује се да ће бити прикупљено двије до три стотине доза крви.

- Поред ових акција, обезбјеђујемо и намјенске дозе крви, те су наши чланови увијек спремни да се одазову када се укаже потреба да некоме помогну - појашњава Батар и додаје да 14. јуна, поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви, планирају приказати јавности свој мотивациони спот са циљем да на овај начин подстакну људе да дарују крв.

Васкршњу акцију подржало је 18 удружења из региона, а међу њима су хуманисти из Косовске Митровице, Чачка, Јагодине, Будве, Херцег Новог, Подгорице, Вишеграда и други.

Миленко Ераковић, који је са Удружењем “Свети Сава” дошао чак из Никшића, даровао је течност која живот значи већ 86. пута, а како каже за “Глас Српске” десети пут то већ чини у Бањалуци.

-  Задовољство је знати да некоме можете спасити живот и зато позивам све добре људе који су у могућности да учине исто, јер је то најљепши осјећај - рекао је Ераковић.

Угљевички даваоци крви из Удружења “Соко” кажу да су се придружили акцији прикупљања драгоцјене течности истичући да је то најхуманији чин.

Члан овог удружења Горан Стевановић, који је крв дао 25 пута, истиче да сваки пут када дође у Трансфузију има осјећај као да је први пут дошао.

- Велико је задовољство када знате да та једна доза крви коју сте дали може спасити скоро три живота - рекао је Стевановић и додао да је то разлог његовог редовног одзива акцијама.

Бањалучанка Јована Грбић овај племенит гест видјела је од брата.

- Добровољним даваоцима крви придружила сам се тек на факултету, а до сада сам 14 пута дала крв. Први пут сам отишла са другарицом као њена подршка, а на крају сам се и ја придружила - навела је Грбићева.

Она је завољела донирање крви, јер зна да на тај начин некоме помаже.

- Када сам здрава и могу да помогнем, зашто не бих, јер некада и мени може затребати - казала је она.

Шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузију Веселка Ћејић каже да је најзаступљенија крвна група у нашој популацији А позитивна.

- Људи са позитивним РхД фактором је више, те више дарују крв, а самим тим попуњена залиха буде сразмјерна са учесталошћу појединих крвних група у популацији. Такође, уз неопходне дозе крви, на стању је увијек потребно имати и концентрате тромбоцита, чији је рок трајања пет дана. Њих примају пацијенти са одјела онкологије, хематологије и гинекологије. Свака доза дароване крви се тестира још једном на крву групу и на хепатитис Ц и Б, сифилис, те на ХИВ - објаснила је Веселка Ћејић.

Бесплатне паркинг карте

- Донијели смо нову одлуку да право на бесплатну паркинг карту могу остварити наше суграђанке које су крв дале преко 15 пута и суграђани који су ову драгоцјену течност донирали преко 25 пута - најавио је градоначелник Драшко Станивуковић, на чију је иницијативу и уведена ова нова мјера подршке.

Како је истакао, након што су почетком марта ове године подијељене прве картице за бесплатан паркинг добровољним даваоцима крви који су даривали крв преко 30 пута одлучио је да ову одлуку унаприједи и прошири, јер ови хумани људи то заслужују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана