Грумери имају пуне руке посла

Катарина Шапоња
Грумери имају пуне руке посла

БАЊАЛУКА - Власници паса све више схватају да њихов четвороножни пријатељ заслужује третман који ће допринијети његовом здрављу и љепоти, због чега су грумери постали незаобилазан дио њихових живота.

Грумери, како се називају својеврсни стилисти за кућног љубимца, истичу да хигијена љубимца није само естетска потреба. Напомињу да се дешава да открију промјене на кожи или неке друге проблеме, па власницима савјетују да псе одведу ветеринару. Ово је све популарније занимање у Српској због чињенице да многи желе да њихов љубимац изгледа здраво и савршено и за то не жале новац. То потврђује и власник "Леозеда", салона за кућне љубимце, Далибор Ђаковић који нуди љубимцима услуге купања те груминга, односно фенирања и шишања.

- Радим и скраћивање канџи, чишћење ушних шкољки, четкање и фарбање паса једнократним бојама намијењеним за псе. Цијене услуга у салону се крећу од 20 марака за скраћивање канџи до 120 марака за купање и груминг великих раса паса - појаснио је Ђаковић.

Власници у његов салон најчешће доводе псе, али не мањкају ни мачке.

- Хигијена љубимаца је важна јер врло често у салону откријем неке промјене на кожи и упозорим власнике да се обрате ветеринарима. С друге стране,  редовна њега олакшава живот љубимцу и власнику - навео је Ђаковић.

Како истиче, препоручљиво је да се мачке купају једном у два мјесеца, док се пси могу купати чешће, посебно уколико живе у стану или кући.

- Уколико узмемо у обзир да сам по струци и ветеринарски техничар, одувијек сам знао да је посао са животињама мој позив. Посао грумера јесте захтјеван, нису сви љубимци навикнути на одлазак у салон, врло често се деси и да буде агресиван пас, али ако то заиста волите, ништа није препрека - закључио је он.

Власница "Аморес" груминг салона Ања Кекић истакла је да у свом салону врши услуге купања, шишања и фенирања љубимаца, те сјечења њихових канџи и шишања санитарне регије.

- Хигијена животиња је јако важна због одржавања длаке, здравља и уочавања потенцијалних кожних обољења - казала је Кекићева.

Према њеним ријечима, најважније у овом послу је прилагодити се животињи како не би стекла страх од третмана.

- Уколико примијетим на псу велику дозу агресивности, што ми се већ десило, заштићена сам од стране Удружења грумера Србије и имам право да прекинем третман - појаснила је Кекићева и додала да се ипак труди колико може да свој посао обави до краја, све док се не осјети угрожено.

Она не наплаћује сјечење канџи, а купање и фенирање мањих паса кошта 30 КМ, док за оне веће цијена варира у зависности од килаже и стања длаке.

ГУЖВА

Бањалучанка Драгана Ћосић каже да свог малтезера Олија води два пута годишње на шишање.

- Јако је велика гужва код грумера и на термин за пса чекам и по неколико седмица. Шишање и купање Олија платим 50 марака - казала је Ћосићева и додала да не жали, јер пас много зачупави, па му је неопходно редовно одржавати длаку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана